Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kompenzace skiareály nespasí. Přesto je to vítaná pomoc, shodují se provozovatelé

Provozovatelé skiareálů v naději doufají, že již brzy se opět rozjedou vleky a na sjezdovky zamíří tisíce lyžařů. Ušlé zisky každodenně šplhají do milionů. Jistou vzpruhu by měl nabídnout program Covid Sport III Lyžařská střediska, který schválila vláda.

Skiareály zatím na začátek letošní sezóny stále čekají, otevřít by se měly 23. ledna. Pro provozovatele je pohled na sjezdovky v posledních dnech o to smutnější, že skvělým podmínkám nahrává i počasí.

Provozovatelé vleků a lanovek budou mít za nucené uzavření nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude počítat podle míst a typu přepravních zařízení. 

Kompenzace se vztahují k období, kdy musely být skiareály z důvodu vládních nařízeních uzavřeny, tedy v období od 27. prosince do 22. ledna. Příjem žádostí by měl být spuštěn ještě tento měsíc. O podporu zažádají i skiareály v Libereckém kraji. „Rozhodně žádost podáme. Zatím ale vše připravujeme,“ uvádí ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš, podle něj není nyní možné vyčíslit, jak velká kompenzace by se mohla právě ještědského skiareálu týkat.

Podobě jako na dalších místech i na Ještědu finišovaly v posledních týdnech přípravy na sezónu. Probíhalo zasněžování a nyní se připravuje úprava povrchu před znovuotevřením.

Ztráty na tržbách kompenzace nevyrovnají

Ztráty za jediný den, kdy není skiareál v provozu, se pohybují v řádu statisíců. „Když vezmeme takový typický víkendový den, tak můžeme hovořit přibližně o milionu korun, pokud bereme v potaz lanovky a všechny doprovodné služby. Přes pracovní týden se jedná asi o polovinu,“ přibližuje Hanuš. „Dotace ztráty na tržbách nahradit nemůže, nezbývá, než to brát jako kompenzaci,“ dodává ředitel.

Podobně to vnímá i Pavel Bažant, ředitel SKI Bižu, která provozuje tři největší střediska v Jizerkách, na Bedřichově, Severáku a Tanvaldském Špičáku. „Samozřejmě to nelze srovnávat s přístupem v Rakousku nebo Německu, ale přesto se podařilo schválit maximum, o kterém se jednalo,“ komentuje situaci Pavel Bažant. Podle něj může být pro některé provozovatele skiareálů problém doložit daňové přiznání a další dokumenty za poslední tři roky. Na základě těch totiž mohou provozovatelé vleků a lanovek obdržet dotaci, maximálně však polovinu běžného průměrného denního nákladu provozu střediska právě za uplynulé tři sezony.

Pro provozovatele vleků a lanovek je vyčleněna jedna miliarda korun. Na základní vleky budou moci podnikatelé na jedno místo čerpat 210 korun, na neodpojitelné lanové dráhy připadne 340 korun a pro odpojitelné lanové dráhy 530 korun za den provozu.

Přestože podle Bažanta může kompenzace pomoci skiareálům alespoň přežít, potřebovali by provozovatelé peníze dřív, ideálně již teď. „Oproti jiným programům je to ale stále velmi rychlé,“ uznává.

Skiaréna Jizerky propojující všechny tři zmíněné jizerskohorské areály přijde celkově za sedmadvacet dní nařízeného uzavření na tržbách o přibližně 35 milionů korun. „Náhrada od vlády nás v žádném případě nespasí, ale je to pomoc. Přesto nyní hledáme vhodné provozní úvěry,“ přiznal ředitel SKI Bižu.

„Vyjednaná podpora sice nemůže nahradit ztráty, které skiareálům vznikají, ale vnímám ji jako pomoc, která snad pomůže překonat období uzavření areálů,“ stojí ve vyjádření Kateřiny Neumannové, prezidentky Asociace horských středisek ČR.

Na návrat návštěvníků jsou skiareály připravené

Dotace by měla skiareálům pomoci s pokrytím základních provozních nákladů, jako jsou energie, nájmy nebo režijní náklady. „Profesní asociace a provozovatelé lyžařských středisek pod záštitou ČUCR usilovaly dlouhodobě o podporu ze strany státu, proto si velmi váží přístupu místopředsedy vlády Karla Havlíčka, který vyslyšel všechny argumenty a přistoupil v rámci konstruktivního dialogu na systémové řešení, které je přijatelným kompromisem pro všechny provozovatele lyžařských středisek,“ komentovala rozhodnutí vlády Česká unie cestovního ruchu.

V souvislosti s plánovaným znovuotevřením skiareálů se musí provozovatelé připravit i na dodržování vládních nařízení. „Budeme připraveni, stejně jako v prosinci. Plánujeme nástupní koridory v prostorách lanových drah a pokladen, abychom eliminovali riziko shlukování lidí,“ dodává Jakub Hanuš s tím, že gastro oblast je připravena na provoz formou výdejního okénka. Přesto se vedení Ještědu přiklání k názoru, že ve skiareálech je riziko nákazy koronavirem minimální. Hanuš to doplňuje slovy: „Na sjezdovkách je přirozené, že lidé mají nákrčníky a rukavice. Navíc jsou na čerstvém vzduchu a prostoru je na kopci, zvláště nyní s Novou Skalkou, dostatek.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, turistika, rekreace, vláda, hospodářství, koronavirus, hory, skiareál, Ještěd, Jizerky, lanová dráha, lyžařské středisko, Kateřina Neumannová, Karel Havlíček, Jizerské hory, Německo, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kompenzace skiareály nespasí. Přesto je to vítaná pomoc, shodují se provozovatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.