Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bedřichov chystá opatření jako při Jizerské 50, aby zabránil víkendovému kolapsu

Bedřichov v Jizerských horách chystá na víkend pro řízení dopravy v obci a zajištění provozu parkovišť obdobná opatření, jaká platí při závodu běžkařů Jizerská 50. Chce tím zabránit kolapsu dopravy, jaké toto zimní středisko postihlo minulý víkend. „Jsme připraveni podstatně lépe," řekl starosta Petr Holub. Na hladký průběh příjezdu a odjezdu bude dohlížet policie.

V praxi to podle Holuba znamená, že budou místní hasiči pomáhat řídit dopravu i na křižovatkách. „A budou odklánět dopravu na parkoviště vzdálenější, když se budou parkoviště Central a Maliník plnit," řekl starosta. Opatření v dopravě bude koordinovat zástupce dobrovolných hasičů. „Bude mít přehled o naplněnosti parkovišť a bude i komunikovat napřímo s hlídkou policie o případné uzávěře," dodal Holub. Na podobě přísnějších opatřeních a vzájemné spolupráce se obec s policií domluvila.

Policie počítá s tím, že o tomto víkendu bude návštěvnost hor minimálně stejně vysoká. „Starostové dotčených obcí nám přislíbili posílení počtu pracovníků na záchytných parkovištích, jejichž úkolem bude zejména dohlížet na obsazenost parkovišť a přesměrovávání motoristů na jiná volná parkoviště. Organizace parkovacích míst spadá do kompetencí provozovatele parkovišť, který nás po dohodě bude včas informovat o naplněnosti parkovišť a naše hlídky budou moci optimálně načasovat případné uzavírky přetížených oblastí," upřesnila mluvčí policie Ivana Baláková.

„Budeme také stejně jako v minulém týdnu kontrolovat, zda motoristé nezodpovědným parkováním na zakázaných místech nevytvářejí překážky silničnímu provozu a nepřispívají tak ke vzniku dopravního kolapsu. V případě, že k něčemu podobnému dojde, budeme na místě řidičům udělovat blokové pokuty a tam, kde vozidla přímo ohrozí bezpečnost ostatních motoristů, budeme rovnou nařizovat odtahy těchto vozidel," dodala Baláková.

Do Bedřichova v těchto dnech vyrážejí hlavně běžkaři, podmínky jsou pro ně ideální. Obec má na čtyřech parkovištích přes 500 míst pro auta, další místa k parkování nabízejí místní penziony a hotely, které musely kvůli koronavirovým opatřením zůstat zavřené. Přesto to o minulém víkendu nestačilo a kdo z běžkařů si nepřivstal, hledal parkovací místo marně. Auta zablokovala místní silnice i příjezdové komunikace. Podle Holuba i přes chystaná opatření riziko uzavření hrozí i o tomto víkendu, hlavně ráno mezi 8:00 a 10:00. „Uzavírka ale bude krátkodobá, nikoliv celodenní," uvedl. Běžkaři, kteří přijíždějí ráno, totiž obvykle už dopoledne odjíždějí.

O víkendu vyjede do Bedřichova víc autobusů. Cílem je snížit počet osobáků

Nekonečné fronty aut a čekání. Dopravnímu kolapsu, ke kterému došlo minulý víkend v Bedřichově v Jizerských horách, se chce kraj vyhnout posílením autobusových spojů do oblíbeného rekreačního střediska.

Za pravděpodobnější starosta považuje, že se bude muset uzavřít silnice od Liberce. „Příjezd z této strany je užší. Proto je pro řidiče lepší, pokud k nám jezdí od Jablonce. Tam je to možno řešit odklonem na Hrabětice nebo další parkoviště, co tady máme," dodal. Obec i kraj navíc na příznivce běžek apelují, aby při cestě do Jizerských hor více využívali autobusových spojů. Linky budou posílené a v nejžádanějších časech budou jezdit z Liberce minimálně v půlhodinových intervalech.

Využívat autobusy doporučuje i starosta Hejnic v podhůří Jizerských hor Jaroslav Demčák při cestě na Smědavu, která je také oblíbeným nástupním místem pro běžkaře. „Co hodinu tam jezdí dva spoje, takže kapacita je nějakých 140 lidí," uvedl starosta. Také na této straně Jizerských hor museli o minulém víkendu dopravu řídit policisté a auta nahoru nepouštěli. „Nebylo to zavřeno natvrdo jako v Bedřichově, ale průběžně. A auta pouštěli, když se nějaké místo uvolnilo. I tak tam ale někteří museli třeba hodinu sedět v autě a čekat," dodal Demčák.

Jak se chovat v horách

  • Parkujte jen na místech k tomu určených.
  • Parkováním mimo tato místa se můžete vystavit sankcím v podobě blokových pokut. Hrozí i odtah vozu.
  • Špatným parkováním bráníte průjezdům vozidel zimní údržby silnic, městské hromadné přepravě osob a složkám integrovaného záchranného systému.
  • Nebuďte pohodlní a v případě, že centrální parkoviště jsou obsazená, zaparkujte i na dalších parkovištích, která jsou stále v pohodlné vzdálenosti nástupních trast běžeckých tras.
  • Dodržujte dopravní značení.

    Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

    Autoři | Foto Policie ČR

    Štítky doprava, rekreace, Bedřichov, Jizerská padesátka, běh na lyžích, policie, Petr Holub, Jizerské hory, Jaroslav Demčák, Starostové a nezávislí, Liberec

    Komentáře

    Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

    Bedřichov chystá opatření jako při Jizerské 50, aby zabránil víkendovému kolapsu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

    Můj profil Bez reklam

    Přihlášení uživatele

    Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

    Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
    kodexem
    a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

    Zapomenuté heslo

    Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.