Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

K ránu teplota v Libereckém kraji byla místy pod minus 15 stupni

V noci v Libereckém kraji klesla teplota na některých místech pod minus 15 stupňů Celsia, a to i v nížinách. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, skoro minus 19 stupňů, sdělil Martin Hynčica z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na silnicích je sníh na vozovkách nižších tříd, zejména v horských oblastech. Silnice jsou s opatrností sjízdné, kamiony ale stále nemohou přes Oldřichovské sedlo.

K ránu byly teploty v kraji nejčastěji mezi minus deseti až minus 14 stupni, v údolích klesly ještě níže. V noci bylo v nižších polohách nejchladněji ve Stráži pod Ralskem. „Minimální teplota tam byla minus 17,3 stupně Celsia a pak v Českém Dubu minus 17 stupňů," uvedl Hynčica. Ještě níže klesly teploty k ránu na horách. „Na horách jsou mezi minus 15 až minus 19 stupni Celsia. Nejchladněji na Kořenově, na Jizerce rašeliništi, kde je téměř minus 19 stupňů Celsia," dodal před 6:30 Hynčica.

Hlavní silniční tahy v kraji jsou po chemickém ošetření mokré a na Českolipsku suché a vymrzlé. V Jizerských horách a Krkonoších je na silnicích II. a III. tříd ujetá vrstva sněhu stejně jako v Lužických horách na vozovkách III. tříd. Na otevřených úsecích se na Českolipsku mohou tvořit sněhové jazyky. Kvůli sněhu zůstává na Liberecku pro nákladní auta nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Řidič nákladních aut musí jet po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky. Omezení pro ně potrvá, dokud na silnici přes Oldřichovské sedlo bude sníh.

Podle předpovědi by dnes mělo být přes den zataženo s občasným slabým sněžením. Teploty přes den vystoupají k minus čtyřem až k minus jednomu stupni Celsia, na horách k minus šesti až minus třem stupňům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký kraj, Jizerské hory, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, okres Česká Lípa, Stráž pod Ralskem, Český Dub, Kořenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K ránu teplota v Libereckém kraji byla místy pod minus 15 stupni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.