Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První očkování v domovech v Libereckém kraji skončí v neděli

První kolo očkování v domovech seniorů a domovech se zvláštním režimem v Libereckém kraji skončí v neděli. Zájem projevilo bezmála 3200 klientů a zaměstnanců pobytových zařízení, vakcínu ale do neděle dostane zhruba 2340 z nich, což jsou téměř tři čtvrtiny. Zbylé klienty a zaměstnance zatím nebylo možné očkovat kvůli zdravotnímu stavu nebo koronavirus nedávno prodělali a na vakcínu si musí 90 dnů počkat, řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

V Libereckém kraji jsou čtyři desítky pobytových zařízení pro seniory, mezi něž patří jak zařízení krajská, tak obecní a soukromá. Očkování jako první zahájili 12. ledna v Domově Seniorů Liberec - Františkov, který je s kapacitou 200 lůžek největším zařízením svého druhu v kraji. Očkování tam bylo rozložené do tří dnů, jako první dostali vakcínu klienti, pak ve dvou dnech následovali zaměstnanci. V polovině ledna se začalo očkovat i v dalších domovech.

Domov na Františkově byl jedním z prvních pobytových sociálních zařízení v Libereckém kraji, kde se nákaza novým koronavirem loni objevila. Už na konci března tam testy prokázaly onemocnění u jedné pracovnice přímé péče a dvou seniorů. Oba skončili v nemocnici. Od té doby se postupně nakazilo několik desítek klientů a zaměstnanců. „Očkování vítáme, umožní nám to vrátit se k obvyklému provozu a společenským kontaktům a začít zase normálně fungovat," řekl ředitel zařízení Jan Gabriel. Vakcínu tam dostalo téměř 80 procent klientů a 70 procent pracovníků.

Podle hejtmanova náměstka Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj), byl mezi klienty o očkování větší zájem než mezi zaměstnanci. O vakcínu projevily zájem zhruba tři čtvrtiny seniorů v domovech a asi dvě třetiny zaměstnanců. Tam, kde v zařízeních nemají vlastní zdravotní sestry nebo lékaře, zajistily očkování mobilní týmy. Očkování druhou vakcínou chce Liberecký kraj zahájit po 21 dnech, na Františkově by tak mělo začít už počátkem února.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, očkování, Liberecký kraj, domov, vakcína, Františkov (Velké Kunětice), Liberec, Jan Gabriel, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První očkování v domovech v Libereckém kraji skončí v neděli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.