Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bezdomovci v Liberci mohou od dnešní noci využít teplé židle

Denní centrum Naděje v Liberci začne ode dneška kvůli mrazivému počasí nabízet lidem bez domova takzvané teplé židle, kdy uvnitř mohou přečkat noc alespoň vsedě. Otevřené přes noc zůstane centrum nedaleko soudu i v dalších dnech, dokud budou tak nízké teploty, řekl vedoucí denního centra Pavel Matějka. Podle předpovědi by mělo silně mrznout minimálně do konce tohoto týdne.

Kvůli pandemii koronaviru bude kapacita denního centra omezená, riziko šíření nákazy by ale nemělo být velké. „Většinou přijdou lidi, kteří se už znají, jsou v kontaktu," uvedl Matějka. Uvnitř denního centra bude přes noc k dispozici do 20 židlí, což by mělo být dostatečné. „Když jsme je měli v minulosti, před dvěma a třemi lety, tak přišlo deset až 15 klientů za noc," uvedl Matějka. Denní centrum je obvykle otevřené do 18:00, teď bude kvůli mrazům mimořádně v provozu také od 19:00 do 07:00.

I přes den je v zimě denní centrum plnější než v létě. Podle Matějky je to ale dané tím, že tam bezdomovci tráví více času, než když je teplo. „To chodí vyřídit si jen to, co potřebují. Teď zůstanou i celé dopoledne nebo odpoledne," uvedl Matějka. Za den podle něj přijde mezi 25 až 30 lidmi. Ročně služeb denního centra využije kolem 300 bezdomovců.

V Liberci provozuje Naděje ještě noclehárnu pro muže a ženy s kapacitou 32 míst. Je v Kateřinkách a má 24 lůžek pro muže a osm pro ženy. „Máme volné nyní jen jedno lůžko pro ženu," uvedla za středisko Šárka Marková. Nové klienty nad stanovenou kapacitu v noclehárně nepřijímají. Pokud se uvolní místo, podmínkou pro přijetí je negativní test na koronavirus.

V sousedním Jablonci v azylovém domě zatím teplé židle nabízet nebudou. „Zaplnění jsme zhruba z 80 až 90 procent," uvedla oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová. V Jablonci nechtějí teplé židle nabízet i kvůli obavě, aby se od někoho z příchozích nerozšířila nákaza koronavirem mezi stálé obyvatele azylového domu. Naděje pro přijímání dalších bezdomovců zřídila v domě Za Plynárnou dvě karanténní místnosti s vlastním sociálním zařízením a kuchyňkou. Mezi ostatní obyvatele azylového domu se dostanou až po absolvování testu na koronavirus, pokud je jeho výsledek negativní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Němec

Štítky ČR, počasí, sociální, mráz, bezdomovci, Liberec, židle, Pavel Matějka, bezdomovec, pandemie covidu-19, COVID-19, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovci v Liberci mohou od dnešní noci využít teplé židle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.