Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Učitelé z Kateřinek šijí stovky prostěradel pro podolská nedonošeňátka

Třídy ve Střední škole oděvního designu v Kateřinkách jsou sice prázdné, učitelé ale nezahálí. Kromě distanční výuky také zasedli k šicím strojům, u kterých vyrábějí prostěradla pro nedonošená miminka tzv. podolská nedonošeňátka z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze (ÚPMD).

Na libereckou školu se s žádostí o pomoc obrátil Nadační fond MaMiNa. Ten založily tři maminky Dagmar, Michaela a Veronika, které si samy prošly těžkými chvílemi, když se jim narodily předčasně děti Michal, Natálie a Matouš. Už několik let se snaží fond podporovat neonatologické pracoviště ÚPMD finančními prostředky i materiální pomocí. „Ještě než jsme založily nadační fond, také jsme samy šily. Jedna z maminek, které porodily předčasně, studovala v Liberci, a tak vznikl nápad, že bychom se mohly na libereckou školu obrátit,“ sdělila za NF MaMiNa Dagmar Kocmichová.

Nadační fond MaMiNa podporuje ÚPMD například nákupem pelíšků, dek, peřinek, ohřívaček mléka nebo speciálních šidítek a hygienických potřeb.

Během tohoto týdne by měla liberecká škola předat do Prahy okolo tří stovek prostěradel. Ty budou umístěny v inkubátorech, mají proto specifické rozměry. Do jejich výroby se pustili celkem čtyři pedagogové. „Za den jsme zvládli ušít okolo osmdesáti prostěradel,“ uvedla zástupkyně ředitele Blanka Merklová. Podle Merklové ji tato možnost pomoci nadchla. „Na jaře jsme šili roušky. Tohle je zase něco jiného, ale je to hezké. Zvlášť když víte, že je to užitečné,“ komentovala zástupkyně.

Nadační fond tuto pomoc velmi vítá, podle Kocmichové by takové množství prostěradel mohlo stačit asi na tři roky. Se školou jsou předběžně domluveni i na další spolupráci v podobě šití usínáčků. NF MaMiNa ale uvítá i další pomoc. Kromě finanční podpory aktuálně shání zhruba například 250 rychlozavinovaček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Škola Kateřinky

Štítky Liberecký, Kateřinky, nadační fond, Mamina, miminko, prostěradlo, Praha, Ústav pro péči o matku a dítě, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé z Kateřinek šijí stovky prostěradel pro podolská nedonošeňátka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.