Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Škola na Husovce má novou kuchyň za 30 milionů

V Liberci v základní škole Husova po více než půl roce skončila rozsáhlá modernizace školní kuchyně a jídelny. Náklady na rekonstrukci a vybavení vyšly zhruba na 30 milionů korun. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) má škola jednu z nejmodernějších kuchyní ve městě.

„Stavební práce a výměna dožilého technického vybavení ve více než sto let staré budově zabraly půl roku. Konkrétně šlo o úpravu skladů, přípravny, varny, výdeje, mytí nádobí, zázemí zaměstnanců a jídelny pro děti," uvedl primátor. Dispozičně se změnily i prostory kuchyně i jídelny. Vznikl i nový vchod pro zaměstnance a zásobování. Moderní kuchyně a prostornější jídelna budou podle primátora sloužit pro více než 500 dětí.

Ředitelka školy Blanka Lukeš Reindlová řekla, že stavební práce se týkaly suterénních prostor poloviny rozložité budovy školy. Změna k lepšímu je výrazná, předtím kuchyně jen s obtížemi splňovala hygienické normy a její stav město označovalo za havarijní. „Je to nesrovnatelné. Říká se, že máme nejmodernější zařízení kuchyně v regionu, takže kuchaři se na to těší. Tak doufám, že to děti ocení i v chuti jídla. Určitě to ale nějakým způsobem bude znát a uděláme vše pro to, aby dětem chutnalo, aby se do jídelny těšily," uvedla ředitelka školy.

Bezesporu se podle ní výrazně zlepší kultura stravování. „Je odlišná od toho, co u nás děti měly, protože jedly v suterénních prostorech, v takovém sklepení. Pro ně to bude velká změna," řekla. V provozu by měla být kuchyň od 1. března. Zatím zřejmě jen pro děti z prvních a druhých tříd, které mohou jako jediné za nynějších protikoronavirových opatření nadále na výuku docházet do školy. „Po zkušebním provozu, asi po jednom týdnu, nabídneme možnost odebírání zatavených jídel ostatním," dodala ředitelka.

Základní škola Husova

Škola sídlí v rozložité budově s výjimečnými architektonickými prvky, velmi zachovalou fasádou a cennými plastikami. Nachází se na křižovatce Husovy a Vítězné ulice a je dominantou celé čtvrti nedaleko centra města. Školní budovu z roku 1913, která je typickým příkladem neoklasicistní moderny s prvky secese, chce město nechat prohlásit za kulturní památku. Svého času šlo o největší školu v severních Čechách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky školy, stavby, Liberec, husova, kuchyně, jídelna, primátor, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola na Husovce má novou kuchyň za 30 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.