Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vlk procházel v Raspenavě mezi domy, zřejmě jen hledal cestu

Osamělý vlk procházel za dne zástavbou u Raspenavy. Video s ním kolovalo po sociálních sítích, podle ochránců přírody se ale šelma nechovala nestandardně. Zřejmě jen hledala cestu ve snaze přejít hustě zastavěné údolí Smědé, informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) Karolína Šůlová.

Podle ochránců je v oblasti od Bílého Potoka přes Raspenavu až po Frýdlant málo míst, která umožňují šelmám nerušený přechod zastavěného území. „Jedná se o přirozené chování zvířete, které v zastavěné krajině hledá svoji cestu. Naše krajina je přeťatá hustou sítí silnic, dálnic a staveb - vlk mnohdy ani nemá jinou možnost při překonávání těchto bariér, než se vydat blíže k lidským obydlím. Koneckonců, několikrát jsem přímo v centru Liberce viděl přeběhnout srnky," uvedl Jiří Hušek z AOPK.

Vlk pravděpodobně přišel ze severovýchodu přes louky a pastviny, odkud zástavba není jasně vidět. „První místo bez plotů byla stará cesta, která jej navedla přes železniční trať a kolem novostavby rodinného domu, odkud bylo video natočeno. Řeku pak vlk nejspíš překonal přes mostek a pokračoval na jih. Tam byly také nalezeny odpovídající stopy," uvedla Šůlová. Vlk procházel i přes pastviny s koňmi a několik volných chovů slepic, podle ochránců přírody ale žádný útok zaznamenán nebyl.

Vlci se v Libereckém kraji pohybují už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v oblasti CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v oblasti Jizerských hor a Frýdlantska. Fotopasti tam ale jejich výskyt potvrdily až loni v říjnu. Pravděpodobně se na tomto území pohybuje jedna vlčí smečka a jeden pár. V minulosti napadli vlci několikrát stáda ovcí na Frýdlantsku a majitelům způsobili velké škody. Opakovaně byli jejich cílem i krávy v okolí Višňové v těsném sousedství hranice s Polskem. Například koncem minulého roku zabili čtyři telata, část vyděšeného stáda prorazila elektrický ohradník a utekla do Polska. Podle chovatelů vlci ztrácejí plachost a člověka se nebojí.

Vlk je chráněný a za zabité kusy stát vyplácí prostřednictvím krajů odškodné stejně jako za škody způsobené bobrem evropským, vydrou říční nebo třeba rysem ostrovidem. Čerpat lze také dotace na ochranu stád. „Zkušenosti z Německa ukazují, že dobré zabezpečení dokáže odvrátit 80 až 95 procent vlčích útoků. Snažíme se vysvětlit, že klíčové je, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad," uvedl ředitel AOPK František Pelc.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky příroda, vlci, Raspenava, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Smědá, Frýdlantsko, dům, Jiří Hušek, Frýdlant, Bílý Potok, Polsko, František Pelc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Hušek

Nikoli, vážený akční hrdino, v pořádku to nebude. Stejně jako není v pořádku ten případ v Lužci. Je to jenom ukázka toho, jak zvířatům bereme jejich životní prostor a vytváříme v krajině bariéry pro jejich pohyb a pak se divíme, když na ně narazíme někde, kde se nám to zrovna nelíbí.

Středa, 10. března 2021, 21:08Odpovědět

Dolf Lungren

AOPK p. Hušek nám chce vysvětlit, že kdybychom náhodou potkali vlka v Liberci tak ke to úplně v pořádku. Jenom trochu zabloudil.????

Středa, 10. března 2021, 12:08Odpovědět

Vlk procházel v Raspenavě mezi domy, zřejmě jen hledal cestu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.