Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Co bude s pozemky po Textilaně? Investor dokončuje územní studii

Brzy to bude dvacet let, co zmizela liberecká Textilana. Liberečáci si tak už na pláň kousek od centra, kudy jen profrčí tramvaj, vlastně zvykli. V roce 2018 ale pozemky koupil nový majitel, který zde plánoval bytovou výstavbu. Nyní dokončuje územní studii. Kdy by mohlo být hotovo? To si ještě počkáme, odhad je kolem sedmi až osmi let.

Pozemky má v majetku holandská společnost Middle Europe Investments (MEI). Plánuje zde postavit asi tisíc bytů i kanceláře. „Už více než rok a půl spolupracujeme s investorem a architektem návrhu nad hledání optimálního prostorového, městotvorného, prostupného a pobytového prostředí s množstvím zeleně, vodních prvků, zázemím pro děti a další sociální skupiny,“ řekl Jiří Janďourek z Kanceláře architektury města (KAM).

Právě Janďourek ale upozorňuje, že jde teprve o územní studii, území tak nakonec vypdat nemusí. „Jedná so o územní studii, která má řešit hlavně prostorové vazby, dopravu, nebo infrastrukturu. Nejde zde vůbec o design jednotlivých domů,“ uvedl. 

Podle něj časem proběhne veřejné projednání celého projektu, kde se budou moci vznášet připomínky.

Součástí celého projektu je i tramvajová trať, která povede středem nové čtvrti. „Chceme, aby se tramvaj chovala městotvorně, a poskytovala městský komfort. Nyní tam projíždí rychle,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové) s tím, že tramvaj po výstavbě při průjezdu místem zpomalí.

„Tramvaj povede územím ve stejné stopě jako nyní, ale se změnami týkajících se hlavně povrchů tratě včetně prvního zeleného tramvajového pásu v Liberci. Přibude ještě jedna tramvajová zastávka s lepší obsluhu MHD pro řešené území a část sídlišť Králův Háj a Broumovská,“ dodal Janďourek.

Hotová je ale teprve územní studie, hotovo ještě pár let nebude. „Investor je v začátcích, teprve bude následovat řada kroků a stavební povolení. Při tom, jak podobné procesy u nás probíhají, předpokládám, že to bude za sedm nebo osm let,“ uzavřel Šolc.

Textilana Liberec

Textilku zde založil Johann Liebieg ve druhé polovině 19. století a šlo o největší textilní továrnu na severu Čech. Navrhli ji významní architekti Max Kühn a Heinrich Fanta. Textilka se ale v devadesátých letech dostala do problémů, a nakonec přestala fungovat. V roce 2003 a 2004 došlo k její demolici, což těžce nesly generace lidí, kteří tu pracovali. O rok později šel k zemi i symbol továrny – komín s logem Textilana. Zbyl jen jediný dům, takzvaný Blaupunkt, ze kterého je dnes ruina. Holandský investor měl s areálem velké plány, mělo tu vyrůst moderní obchodní centrum s hotelem. Jenže mezitím v Liberci vyrostly další obchodní domy a areál začal pustnout. V roce 2018 ho koupil jiný holandský investor Middle Europe Investments, který zde chce vystavět tisíc bytů a kanceláře. Hotová je územní studie.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Domy jinak

Štítky textilana, výstavba, Liberec, investor, Middle Europe Investments, a.s., Jiří Šolc, Johann Liebieg, Heinrich Fanta, Max Kühn, Blaupunkt, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s pozemky po Textilaně? Investor dokončuje územní studii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.