Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci na Velikonoce bude více bohoslužeb, i tak to stačit nebude

V Libereckém kraji se letos nebude kvůli koronavirové pandemii konat drtivá většina tradičních velikonočních akcí. Omezení se dotkne i bohoslužeb. Kapacita kostelů je omezená na desetinu. V Liberci se kvůli tomu bude konat více obřadů, ani tak to ale stačit nebude, řekl arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka.

Do hlavního libereckého kostela sv. Antonína Velikého může na bohoslužbu za současných opatření přijít 65 lidí. „Je to málo, protože o Velikonocích chodí na ně 400 až 500 lidí," uvedl Jurnečka. Podle něj proto na Zelený čtvrtek i Velký pátek budou v hlavním kostele dva obřady po sobě. „Samozřejmě budeme obřady přenášet i on-line, pokud nám to technika dovolí," dodal. Jiné než obvykle bude i nedělní žehnání pokrmům. „Bude se konat i mimo bohoslužby, protože jinak to nepůjde. Těch možností přijít bude několik. V určenou hodinu se pár zástupců rodin shromáždí s košíky před kostelem a tam bude požehnání pokrmů," uvedl Jurnečka.

Ještě hůře jsou na tom pořadatelé tradičních venkovních akcí. Všechny jsou zrušené, včetně trhů na náměstích. Nebudou ani na nádvoří zámku Sychrov, v muzeích, na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova, na Vísecké rychtě v Kravařích na Českolipsku a nebude se letos ani vztyčovat a zdobit vajíčkovník v Dolní Řasnici. Z akcí, které zůstaly, je zdobení venkovních stromů v některých městech. Například v příhraničním Hrádku nad Nisou mohou zájemci nazdobit divoké ozdobné třešně na náměstí, velikonoční vajíčka je možné zavěšovat i na označený velikonoční keř vedle městského úřadu v Hejnicích. V Doksech se rozhodli zachovat zdobení velikonočních perníčků, tentokrát ale nepůjde o skupinovou akci. Zájemci si mohou vyzvednout perníkové vejce a zdobicí sníh ve čtvrtek 1. dubna v knihovně a výsledkem se pak pochlubit on-line.

Alespoň ve virtuálním prostoru chystá velikonoční dílnu muzeum v Jablonci nad Nisou nebo v České Lípě. To chystá na 31. března kromě dílny i on-line přednášku nazvanou Čemu se věří o Velikonocích?. „Přednáška se bude snažit podívat na fenomén Velikonoc očima moderní křesťanské spirituality, snad již dostatečně dospělé k oslovení současného světa," uvedla za muzeum lektorka ekoporadny Veronika Ličaverová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto cirkev.cz

Štítky folklor, církve, zábava, koronavirus, Liberecký kraj, Liberec, Velikonoce, kostel, Radek Jurnečka, Antonín Veliký, muzeum, Velký pátek, Zelený čtvrtek, Vísecká rychta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci na Velikonoce bude více bohoslužeb, i tak to stačit nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.