Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Byla to výzva, říkají skláři z Lasvitu. Jejich plastiky zdobí jeden z nejkrásnějších hotelů na světě

Až do dálné marocké Marrákeše dosahuje věhlas českých sklářů. Zdejší hotel La Mamounia, který patří mezi ty vůbec nejkrásnější a nejvýznamnější na světě, nově zdobí dvě plastiky pocházející z dílny české designerské a sklářské společnosti Lasvit.

Jen málokoho by napadlo uprostřed marocké pouště hledat stopy po českých umělcích a jejich tvorbě. Při návštěvě hotelu La Mamounia, který v moderním pojetí odráží tradiční marockou architekturu, vás tak možná překvapí, že nově vytvořenému interiéru vévodí dvě původně české plastiky.

I tohoto projektu se dotkla pandemie. Například instalace musela probíhat formou video hovorů.

Legendární hotel nechal nový skvostný interiér vybudovat u příležitosti stého výročí od svého otevření. Skláři z Lasvitu společně s pařízskými designéry Jouin Manku vytvořili dechberoucí zářící plastiky, které se nachází v tamní čajovně a restauraci. „První ze světelných instalací se nachází v čajovém salonku Salon de Thé. Jde o téměř šest metrů vysoký a téměř tři metry široký křišťálový lustr, zářící přímo nad fontánou. Ta je středobodem celého prostoru, inspirovaného tradičními arabskými čajovnami,“ popisuje mluvčí společnosti Lasvit Tomáš Kolder.

Tradice otočená vzhůru nohama

Autoři vycházeli z tradičního zdobení stropní klenby zvané muqarnu. „Designéři ho ale převrátili vzhůru nohama a dali jí moderní vzhled. Zároveň svou barvou a použitými materiály plastika do prostoru přináší pocit svěžesti a celý jej prosvětluje,“ komentuje Kolder. 

V hotelu se zároveň nachází i Churchillův bar. Právě Winston Churchill označil La Mamouniu za nejkrásnější místo na světě. 

Druhý skvost je umístěn do italské restaurace s názvem L'Itailen, konkrétně nad otevřenou kuchyň. Zde se museli designéři poprat zejména s výběrem materiálu, který musí odolávat každodenní přípravě jídla. Restaurace připomíná zimní zahradu, která nabízí výhled do osmihektarových zahrad, uprostřed nichž se hotel nachází.

Obě plastiky jsou i speciálně nasvíceny. „Obě plastiky mají důmyslný systém interního nasvícení. Zejména plastika v čajovém salonku je v tomto ohledu velmi komplexní, protože kombinuje tři různé světelné systémy s několika různými typy skel. Tímto projektem jsme opět posunuli hranice lighting designu opět dále,“ uvádí Leon Jakimič, majitel Lasvitu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lasvit

Štítky Lasvit, Marrákeš, hotel, sklo, plastika, design, Winston Churchill, Leon Jakimič, restaurace, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byla to výzva, říkají skláři z Lasvitu. Jejich plastiky zdobí jeden z nejkrásnějších hotelů na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.