Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další tři případy jihoafrické mutace koronaviru, brazilskou zatím laboratoře v Libereckém kraji neodhalily

Laboratoř Krajské nemocnice v Liberci po dohodě s hygieniky prověřuje pozitivní PCR testy, zjišťuje u nich případné mutace koronaviru. Brazilskou mutaci, která se v minulých dnech objevila na sousedním Děčínsku, zatím odborníci v laboratořích neodhalili. Objevily se ale tři nové případy jihoafrické mutace. Hygienici teď zjišťují, zda je u těchto případů napojení na některé ze dvou ohnisek, která se v minulých týdnech v Libereckém kraji objevila. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl krajský hygienik Vladimír Valenta.

„Snažíme se preventivně vyhledat mutace a reagovat na to, abychom okamžitě ohnisko nějakým způsobem omezili," doplnil Valenta. Laboratoř největší Krajské nemocnice Liberec umí mutace koronaviru ve vzorcích odhalit už od začátku února. Podle Valenty prověřuje pozitivní vzorky z minulých dnů a týnů, které ještě nebyly zlikvidovány. „Brazilskou mutaci tady ale zatím neobjevili," dodal krajský hygienik.

Dva případy nakažlivější brazilské mutace odhalily v minulém týdnu laboratoře na Děčínsku, i to je důvod, proč se tam v pondělí, jako v jediném okrese v zemi, neotevřely školy. S Děčínskem sousedí v Libereckém kraji Českolipsko. V kraji je právě tam situace nejhorší. Za posledních sedm dní na Českolipsku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadá více než 387 nakažených, na sousedním Děčínsku je jich o pět méně. V Česku je na tom hůř jen okres Žďár nad Sázavou, kde na 100 tisíc obyvatel připadá bezmála 425 nakažených.

Situace v Libereckém kraji se podle Valenty zlepšuje, počty nových případů klesají, hygienici přesto dělají i další preventivní opatření. „V podnicích, kde je vyšší procento pozitivních antigenních testů, nařizujeme a organizujeme hromadné testování všech zaměstnanců. Už jsme tak hromadně vyšetřili zaměstnance čtyř podniků v Libereckém kraji. Byly to stovky zaměstnanců a zhruba sto odhalených případů," dodal krajský hygienik.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKH

Štítky správa, koronavirus, Liberecký kraj, mutace, COVID-19, laboratoř, Vladimír Valenta, okres Děčín, Krajská nemocnice Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další tři případy jihoafrické mutace koronaviru, brazilskou zatím laboratoře v Libereckém kraji neodhalily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.