Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj vymění s městem zoo a botanickou za domovy pro seniory. Podle opozice to není výhodné

Kraj s městem plánuje převod zoologické a botanické zahrady do rukou kraje výměnou za dva domovy pro seniory, u kterých péči převezme Liberec. Memorandum a smlouva o majetkovém převodu jsou těsně před podepsáním. Podle opozice ale není postup ze strany kraje férový a řešení není pro obě strany vyvážené.

Memorandum a smlouvu již odsouhlasily rady města i kraje. Během dubna budou dokumenty předloženy zastupitelům. Kraj by tak měl získat zoologickou i botanickou zahradu, které mají nadregionální význam, město se naopak stane zřizovatelem domovů pro seniory v Liberci a Vratislavicích. „Chceme v případě zoologické a botanické zahrady podpořit organizace nadregionálního významu. Starat se o seniory je zase na druhou stranu úlohou zejména městských samospráv,“ uvedl hejtman Martin Půta. Podle kraje je převod logický i díky tomu, že domovy seniorů využívají zejména obyvatelé Liberce, naopak obě zahrady navštěvují turisté nejen z regionu. 

Na projednání jiných řešení nedošlo

Opozice ale převod napadá s tím, že spíš než o oboustranně výhodnou výměnu jde o diktát ze strany kraje. Opozice při únorovém schválení záměru převodu zastupiteli města Liberec navrhla prověření výhodnějšího modelu. Ten by měl spočívat v zajištění pravidelného provozního a investičního příspěvku na chod zoo a botanické bez změny zřizovatele. Na jaře mělo ještě dojít ke společnému jednání se zástupci zastupitelských klubů ohledně konkrétních řešení. To ale bylo dle opozice zrušeno a na další projednání už nedošlo. 

„V dopise od náměstkyně LK a zastupitelky města Liberec Květy Vinklátové to bylo vysvětleno následovně: 'Důvodem zrušení schůzky je potřeba ještě detailněji dojednat v rámci obou koalic některé parametry převodu organizací. Výsledky jednání a podobu vzájemné dohody s vámi následně projednáme,'“ uvedli Zelení v tiskové zprávě.

Současný výsledek je podle opozice pro Liberec nevýhodný. „Od začátku jsme se k záměru stavěli konstruktivně. Uvědomujeme si, že financování takto významných organizací může město Liberec jen těžko unést. Ostatně je zřejmé, že ZOO i botanická zahrada mají regionální význam a pomoc kraje je tak zcela pochopitelná. Naopak je i dílem odpovědnosti kraje, kde vládnou už 8 let Starostové, že je stav ZOO nyní takový, jaký je,“ uvedl Jindřich Felcman za Změnu pro Liberec a pokračoval: „Snažili jsme se nicméně prosadit model pravidelného smluvního příspěvku na provoz a investice. Tak, aby mělo město Liberec fungování těchto institucí i nadále ve svých rukou.“ Dotační fond na provoz a investice ZOO a botanické zahrady by dle opozice umožňoval kontrolu nakládání s dotačními prostředky ze strany kraje a takové řešení by bylo údajně výhodnější pro obě strany.

Dle opozičního zastupitele Josefa Šedlbauera by se navíc neměl Liberec zbavovat svého historického dědictví. „Je zřejmé, že městu se do budoucna zásadně zúží manévrovací prostor, jak rozvoj obou organizací usměrňovat. Třeba jak řešit jejich dopravní obsluhu, což je ve vztahu k plánům např. na parkoviště v Lesním amfiteátru nebo na parkovací dům na místě dnešního hřiště v lesoparku Fibichova více než ožehavé téma,“ komentoval.

Město bude každoročně přispívat na chod zahrad

Liberecký primátor při představení memoranda sdělil, že pro návštěvníky by se převodem nemělo nic změnit a i nadále se bude na provozu obou zahrad město finančně podílet. Zachována by měla zůstat nejen současná poloha zoologické i botanické zahrady ale i rozsah služeb nebo rozvojové plány. „Město se nadále bude k oběma velmi silně hlásit tím, že po dobu 10 let zajistí částečný příspěvek na jejich rozvoj a spolurozhodovat, na jaké konkrétní investice tyto městské peníze půjdou. To bude náš příspěvek na jejich městskou funkci, na služby zajišťované pro Liberečany,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník.

Ten zároveň ujistil, že pokud by v budoucnu kraj už nechtěl zahrady provozovat, vrátily by se bezúplatně městu. Stejný postup by byl v případě domovů pro seniory. Ročně by měl Liberec přispívat na chod obou zahrad 25 milionů korun. Získání domovů pro seniory vítá také náměstek primátora Ivan Langr. „Pro město je to krok naprosto správným směrem, protože naše obyvatelstvo bude stárnout a my musíme být na tuto situaci včas připraveni,“ uvedl s tím, že díky získání domovů pro seniory město výrazně posílí oblast péče o své seniory. „Až na pár lůžek jsme toto dosud vůbec neměli ve svých rukách,“ dodal.

Opozice navíc kritizuje, že rozhodně nejde o první projekt, kdy spolupráce s krajem nebyla pro město výhodná. „Město již na kraj převedlo zadarmo či značně pod cenou pozemky určené pro jeho organizace – heliport na letišti či sídlo zdravotní záchranné služby. Město se zbavilo na úkor kraje také projektu na nové autobusové nádraží s parkovacím domem, kraj následně projekt zrušil a část připravených dotačních peněz se pokouší převést na parkovací dům u krajského úřadu,“ doplnil Felcman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, zoo, botanická, domov pro seniory, Liberec, botanická zahrada, zahrada, Martin Půta, Ivan Langer, Jaroslav Zámečník, Květa Vinklátová, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vymění s městem zoo a botanickou za domovy pro seniory. Podle opozice to není výhodné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.