Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec kontra Reichenberg. Muzeum se pustilo do natáčení seriálu o architektuře

Severočeské muzeum zůstává zatím zavřené. A když nemohou návštěvníci do muzea, musí muzeum za nimi. Nyní se tak pustilo do natáčení seriálu Liberec kontra Reichenberg | Architektura v Liberci je tady!

V rámci seriálu se diváci vydají na speciální prohlídky městem a nahlédnou i na výstavu. „V rámci prvního videa bychom vám rádi představili zástupce starší architektury Liberce,“ řekl za Severočeské muzeum Luděk Lukuvka. Výstava představuje řadu zajímavých modelů od Valdštejnských domků, přes Hostinec U Zlaté koruny až po Pačesovu tajnou tiskárnu.

A jedním z modelů je i dům čp. 19, který je nejstarším dochovaným domem v Liberci. Nachází se ve Františkově u poměrně rušné křižovatky. „Po dohodě s majitelem jsme provedli stavebně historický průzkum,“ sdělil pracovník NPÚ Martin Ouhrabka. Z odebraných vzorků se následně zjistilo, že dům byl postaven někdy v letech 1656 až 1658 a patří tak k objektům dochovaných z raně barokní výstavby Františkova.

Součástí seriálu budou nejen prohlídky ale také diskuze s odborníky o proměnách města. „Můžete se těšit třeba na Liebiegovo městečko, liberecké tiskárny, obchodní dům Ještěd, dolní centrum a jiné zajímavé lokality. O jednotlivých tématech budou diskutovat architekti, kurátoři, památkáři či zastupitelé. Nebudeme se vyhýbat ani kontroverzním tématům současné podoby Liberce. Každý týden zveřejníme jedno video,“ uvedli autoři.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severočeské muzeum

Štítky Liberec, Liberec kontra Reuchenber, muzeum, architektura, dům, Severočeské muzeum v Liberci, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec kontra Reichenberg. Muzeum se pustilo do natáčení seriálu o architektuře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.