Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po roční pauze se opět bude soutěžit o Výrobek roku Libereckého kraje

V Liberci je mnoho šikovných farmářů a výrobců potravin. Ti se mohou letos po roční pauze způsobené koronavirem opět přihlásit do soutěže o nejlepší Výrobek Liberecké kraje.

Přihlášky je třeba doručit do 31. května, řekl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Oceněné pak kraj vyhlásí tradičně na dožínkách, které se letos uskuteční 28. srpna v libereckém Sportovním areálu Vesec. Loni se kvůli pandemii soutěž v Libereckém kraji nekonala a zrušené byly i krajské dožínky. O ty v minulosti zemědělci přišli jen po bleskových povodních v roce 2010.

Cílem soutěže o nejlepší potravinářský výrobek je prezentace a podpora místních potravinářských firem. Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 700 regionálních výrobků. Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí výrobci mají možnost soutěžit v devíti kategoriích. V minulosti jich bylo dokonce 12, některé ale zůstávaly neobsazené, proto kraj jejich počet zúžil. Do soutěže se mohou přihlásit lidé či firmy se sídlem na území Libereckého kraje. Šanci ale mají i výrobci mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí.

„Naším cílem je podpořit lokální zemědělské a potravinářské producenty a upozornit na kvalitní potraviny z místních zdrojů. Zájem regionálních výrobců o toto ocenění nás opravdu těší, v posledním ročníku vybírala hodnotící komise z více než 75 přihlášených výrobků," řekl radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek (Piráti). Soutěží se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Nově letos bude porota oceňovat také nejlepší výrobek z pohledu zdravého životního stylu.

Kraj oceňuje vždy vítěze každé z kategorií a tři nejlepší v celkovém pořadí. Výrobce si s oceněním odnese i šek s finanční odměnou a na výrobku může používat logo s označením „Výrobek roku Libereckého kraje". Předloni zvítězil bio okurkový sirup jablonecké společnosti Kitl. Na druhém místě skončila malinová marmeláda Jana Kakose z Českého ráje a třetí se umístila třináctka z Pivovaru Rohozec. V Libereckém kraji nejde o jediný projekt tohoto druhu, hlásit se mohou producenti také do soutěže Regionální potravina Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, potraviny, správa, koronavirus, ocenění, Liberecký, Liberecký kraj, soutěž, Liberec, jídlo, Česká pirátská strana, Pivovar Rohozec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roční pauze se opět bude soutěžit o Výrobek roku Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.