Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Proměna chátrajícího areálu tiskáren. Vysoká laťka pro Liberec, chválí projekt městský architekt Janďourek

Jeden z dlouholetých brownfieldů v centru Liberce prochází postupnou proměnou. V areálu bývalých libereckých tiskáren v ulici 8. března už začaly demoliční práce, nyní bylo také zveřejněno, jak bude vypadat výsledek. A zveřejněné vizualizace zatím sbírají především pochvaly.

„Již přes dva měsíce řešíme interně s investorem a architekty přípravu projektu a doufáme, že to dopadne, tak jak je zobrazeno ve vizualizacích,“ uvedl městský architekt Jiří Janďourek.

Samotné vizualizace zatím sbírají pozitivní ohlasy. „Základ dobrého výsledku je vždy kultivovaný investor a skvělý architekt. Bohužel obrovské množství projektů jdoucí k nám na schválení stojí na velmi mizerné projektové přípravě, opravdu mizerné přípravě a je to velmi frustrující,“ dodal.

To ale není tento případ. Areál tiskáren má přitom velmi zajímavou historii. Vznikat začal už v devatenáctém století, právě z něj jsou domy s průčelím v ulici 8. března. Postupně přibývaly další budovy a areál je tak směsicí všemožných stylů. A i to se snažili zachovat OV-architekti, kteří mají projekt na starosti. „Tento výsledek je dle mého soudu velmi kvalitní a pro Liberec nastavující velmi vysokou laťku,“ pokračuje Janďourek.

Projekt OV-architektů zachová domy v ulici 8. března, vznikne také nový vnitroblok. Celý areál by se měl také propojit s parkem u zámku a s ulicí Na Bídě. „Domluvili jsme se i na výtvarném artefaktu od Lasvitu a novém komínu připomínající tradici Liberce, zvýšení komunitního prostoru ve dvoře a umožnění retailu například uměleckých ateliérů či dílen za Bergrovým palácem,“ uvedl architekt.

U podobných projektů se většinou negativně vyjadřuje laická veřejnost, tentokrát tomu tak ale není. „Vypadá to opravdu moc zajímavě a hezky, i když ve srovnání se současným stavem by asi bylo krásné všechno,“ píše například Lenka Procházková. „Tak to je vážně pecka! Liberec bude zase o něco hezčí. Kéž se dílo povede dle návrhu,“ myslí si zase Radka Lankašová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OV-architekti

Štítky tiskárny liberec, severografia, Liberec, ov-architekti, projekt, architekt, vizualizace, Lenka Procházková, Lasvit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna chátrajícího areálu tiskáren. Vysoká laťka pro Liberec, chválí projekt městský architekt Janďourek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.