Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec převede byty v Horní Proseči na družstevníky za symbolickou cenu

Jablonec převede na družstevníky své podíly na bytech v Horní Proseči, a to za ceny od 40 500 do 111 tisíc korun. Město tak definitivně uzavřelo dlouhá jednání s Bytovým družstvem Horní Proseč, dalo přednost dohodě před soudním sporem. Snahou bylo převést družstevníkům podíl družstva i města za co nejvýhodnějších podmínek. Ceny stanovila auditorská firma, řekl jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Převod 51procentního podílu města na družstevníky se týká zhruba 300 bytů ve 13 domech dokončených v letech 2001 až 2005, na něž Jablonec získal státní dotaci. Město se v uzavřených smlouvách zavázalo, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl bezúplatně na družstva, legislativa se ale několikrát změnila, a město tak řešilo, jak podíly na jednotlivých domech převést. Podobný problém řešila i řada dalších měst v zemi. Například v sousedním Liberci, kde se to týká dokonce 1150 bytů v deseti družstvech, radnice zvažuje převod za symbolickou korunu.

Ministerstva vnitra, pro místní rozvoj a financí zveřejnila nedávno společné stanovisko, podle kterého je možné problematické převody vyřešit nahrazením chybných smluv novými. Stále ale hrozí, že družstevníci budou muset doplácet daň z příjmu z převodu, což mohou být až stovky tisíc korun. Ve stanovisku se sice uvádí, že ministerstvo financí bude navrhovat osvobození družstevníků od placení daně, očekává ale přijetí návrhu až po podzimních sněmovních volbách.

Jablonec vycházel podle primátora z toho, že je město při majetkoprávních operacích vázáno povinností převádět nemovitosti za ceny v místě a čase obvyklé, tedy pokud není řádně odůvodněn zájem města na jiném postupu. Bezúplatný převod by tak byl problematický. Radnice se tak s družstvy dohodla na prodeji za v podstatě symbolickou cenu, která zohlednila fakt, že se družstvo prostřednictvím svých členů značnou měrou podílelo na financování výstavby a po celou uplynulou dobu hradilo údržbu objektů.

„Družstevníci mohou odkoupit spoluvlastnické podíly na bytech a pozemcích až do konce roku 2025," uvedla Libuše Pavízová z jabloneckého magistrátu. Za své podíly na jednotlivých domech dostane Jablonec bezmála 5,6 milionu korun. „Peníze zůstanou v Horní Proseči, v rozpočtu města bude vytvořena pro tuto lokalitu kapitola, z níž se pak budou čerpat finance na projekty týkající se území obytného souboru, jako jsou opravy chodníků a komunikací, hřišť a podobně," dodala mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, byty, správa, družstevní, Jablonec n.N., AUDIO, Jablonec, Proseč, družstvo, Jiří Čeřovský, ODS, dům, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec převede byty v Horní Proseči na družstevníky za symbolickou cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.