Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Modernizací projdou tři turnovské základky. Vzniknou i učebny pro kombinovanou výuku

Město Turnov má v plánu zmodernizovat na třech základních školách celkem 15 odborných učeben a výstavbu pavilonu. V každé škole navíc vzniknou dvě až tři smíšené učebny, které umožňují kombinovat prezenční a distanční výuku.

Projekt za 40 až 45 milionů korun je zaměřený především na praktické vyučování, tedy polytechniku a robotiku. Místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok) novinářům řekla, že jde zatím o záměr a na projekt by chtělo město získat evropskou dotaci v novém programovém období 2021 až 2027. „Chceme být do konce roku připraveni, abychom mohli podat žádost na přelomu let 2021 a 2022," uvedla Houšková.

Učebny chce město nejpozději do roku 2024 modernizovat nebo vytvořit na základních školách 28. října, Skálova a Žižkova. Podle Houškové už jeden takový projekt v těchto třech školách mají za sebou, na modernizaci učeben v předchozích letech získalo město dotaci z Evropské unie přes 20 milionů korun. „Jednalo se hlavně o počítačové učebny, jazykové učebny, učebny přírodních věd, modernizaci konektivity a díky tomu jsme rovněž dvě školy zpřístupnili bezbariérově," uvedla místostarostka.

Nyní se podle ní chtějí zaměřit zejména na polytechnickou výchovu. „Protože ta bohužel v minulých letech byla někde úplně zrušena, právě třeba na škole 28. října. A toto je velká šance, jak znovu vrátit takové původní řemeslo do škol a současně i nový trend, což je robotizace," uvedla Houšková. V rámci projektu se počítá i s modernizací některých učeben pro výuku cizích jazyků nebo výpočetní techniky. Město chce také na každé škole vytvořit minimálně dvě takzvané smíšené učebny kombinující prezenční a on-line výuku.

„To znamená zakoupení techniky, která je umístěná ve třídě a která umožňuje dálkové připojení komukoliv z dětí, které v tu danou chvíli nemohou být přítomni prezenčně ve výuce," dodala Houšková. Podle ní jsou takové učebny pilotně zřizované v Liberci či ve Znojmě a pořízení vybavení pro jednu třídu stojí zhruba 150.000 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZŠ 28. října Turnov

Štítky ČR, školy, správa, Turnov, učebna, projekt, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizací projdou tři turnovské základky. Vzniknou i učebny pro kombinovanou výuku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.