Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Suchého s Molavcovou spojuje humor, poezie i hudba už půl století. V mincovně si vyrazili medaili

Jiří Suchý, který s kolegou Jiřím Šlitrem založil divadlo Semafor a spolupodílel se na založení Divadla Na Zábradlí, letos slaví 90 let. Při této příležitosti si se svou dlouholetou divadelní kolegyní Jitkou Molavcovou vyrazili v jablonecké mincovně medaili.

U příležitosti tak význačného životního jubilea českého umělce nechala Česká mincovna vytvořit třídílnou minisérii zlatých a stříbrných medailí. Slavnostní ražba dvojici zároveň připomněla, že společně na prknech divadla Semafor hrají již půl století. „Za pár dní to bude jednapadesát let, co jsem byla do Semaforu přijata. Celá ta situace mě dojímá. S Jiřím Šlitrem stále kráčíme po cestě upletené z hudby, humoru a poezie,“ sdělila novinářům Jitka Molavcová.

„Je neuvěřitelné, že tak malé divadlo, přestože velké svým významem, vydrželo tolik let,“ pokračovala s tím, že považuje tvorbu svého kolegy Suchého za neuvěřitelnou. Prozradila také, že Jiří Suchý je v současné době autorem hudby ke všem inscenacím v Semaforu. „Po odchodu Jiřího Šlitra převzal hudební veslo v divadle Ferdinand Havlík a po něm Jiří Suchý,“ řekla Molavcová.

Na první medaili je Jiří Šlitr společně s Jiřím Šlitrem, na druhé s Jitkou Molavcovou a na třetí sám.

Český divadelní, textař, skladatel a režisér Suchý komentoval ražbu slovy: „Je to pocit ne příliš obvyklý. Dokonce za těch devadesát let se mi to ještě nestalo. Znamená to pro mě, že jsem to na konci života někam dotáhl.“

Dvojici Molavcová Suchý pojí výjimečné přátelství

Dlouholetá spolupráce obou umělců vydržela prý díky jejich povahám. „My nemáme potřebu se hádat. Když máme různé názory, vždy jeden z nás ustoupí,“ řekl Suchý. „Vždy jsme se dokázali domluvit. Vzájemně si rozumíme, a to je velké štěstí. Dokonce nás kvůli tomu lidé řadí do Guinnessovy knihy,“ dodala s úsměvem Molavcová.

Pro mincovnu se jedná o první takovou sérii věnovanou umělcům z divadelního prostředí. „Emise je limitovaná, pro každou medaili z minisérie mincovna vyrazí ve zlatě 200 kusů a ve stříbře 500. Z každé prodané stříbrné medaile půjde 200 a ze zlaté 500 korun pro divadlo Semafor. Zlatá medaile se prodává za necelých 42.000 korun a stříbrná stojí 2490 korun,“ informovala za mincovnu Lenka Klimentová„Snad se medaile dokutálí ke správným lidem,“ dodal Suchý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jiří Suchý, Jitka Molavcová, mincovna, Jablonec, divadlo, Jiří Šlitr, hudba, Divadlo Semafor, Divadlo Na zábradlí, stříbrná medaile, Česká mincovna, Ferdinand Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Suchého s Molavcovou spojuje humor, poezie i hudba už půl století. V mincovně si vyrazili medaili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.