Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Školního statku ve Frýdlantu se vrátí koně, sloužit budou jízdní policii

Do Školního statku ve Frýdlantu se po letech vrátí koně, sloužit budou jízdní policii. Vybudování hipologického centra v areálu z počátku 18. století přijde Liberecký kraj podle odhadů bez DPH na 77 milionů korun, policie si ho na 20 let pronajme. V centru najdou zázemí nejen policisté, ale sloužit bude i studentům Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, řekl náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS).

„Po několika letech jednání dojde k posílení kapacity policie ve Frýdlantském výběžku, který se potýká s přeshraniční kriminalitou," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). S myšlenkou jízdní policie přišla podle něj policie před dvěma lety, loni už představila projekt hipologického centra na Frýdlantsku. Využít pro tyto účely školní statek se podle Půty nabízelo. „Kapacita by měla sloužit k ostraze státní hranice (česko-polské) v oblastech, kde není jednoduché ostrahu zajistit auty nebo jinými dopravními prostředky," dodal.

Rozsáhlý areál hospodářského dvora z roku 1722 stojí nedaleko frýdlantského zámku. Využitý je dnes jen zčásti, teď by se měl dočkat obnovy i většího využití. Jádro areálu tvoří čtyři objekty soustředěné do čtverce. V budově A a v části statku, kde je vjezd, budou dílny a další prostory určené žákům frýdlantské střední školy. „Praxi zde budou absolvovat mimo jiné studenti oborů lesní mechanizátor a zpracovatel dřeva, kteří se přesunou do Frýdlantu z pobočky v Hejnicích. Po vybudování zázemí v budově A bude areál v Hejnicích prodán," řekl Ramzer.

V budově B vznikne hipologické centrum. „Skládat se bude ze dvou částí - ze stájí, kde budou ustájeni kladrubští vraníci, a z administrativní budovy, kde bude mít zázemí policie," řekl hejtmanův náměstek. Do budoucna by podle Ramzera mohlo hipologické centrum umožnit zařadit do výuky i nové atraktivní obory zaměřené na chov koní a jezdectví.

Jako statek Střední školy hospodářské a lesnické fungoval areál od roku 1947. V roce 2006 se odtrhl od školy a přeměnil se na samostatnou společnost s ručením omezeným Krajský statek Frýdlant. Důvodem byla snaha snížit náklady, kraj v té době školnímu statku přispíval ročně dvěma miliony korun, protože příspěvková organizace neměla možnost čerpat státní ani evropské zemědělské dotace. To se ale změnilo. Od loňského ledna je proto krajská firma v likvidaci a od 1. února převzala dvůr příspěvková organizace Školní statek Frýdlant. Areál se tak vrátil škole.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky správa, chov, policie, koně, Liberecký, Frýdlant, statek, Školní statek, Dan Ramzer, střední škola, ODS, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Školního statku ve Frýdlantu se vrátí koně, sloužit budou jízdní policii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.