Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tři části Lučan v Jizerských horách propojuje Stezka svobody s citáty slavných

Lučany nad Nisou a pod ně patřící vesnice Horní Maxov a Jindřichov na okraji Jizerských hor nově propojuje Stezka svobody. Je společným dílem místních obyvatel. Na více než 12 kilometrech je 12 zastavení, které mají podobu žulových sloupků, na nichž jsou usazeny skleněné krychle, které jsou ovinuty kovovými pásky s citáty známých osobností. Stezka také vede k Lípám svobody, které byly v roce 2018 vysazeny v Lučanech, Horním Maxově a Jindřichově ke 100 letům republiky.

„Trasa je udělaná tak, že to není okruh. Je to prostě Stezka svobody, která nemá ani začátek ani konec, ani není daný směr. Každý může nastoupit, kde chce, každý může vystoupit, kde chce," řekla při otevření stezky Nikola Matějcová Sudová, která se na jejím vzniku podílela společně s dalšími více než 100 lidmi.

Stezka je určena pro všechny věkové kategorie, dá se projít i s kočárkem. Podle jejích autorů nabízí množství atraktivních výhledů do krajiny, zároveň se ale věnuje tématu svobody. Každé zastavení nese jméno osobnosti, třeba Václava Havla, Jana Pavla II. či Benjamina Franklina. A každý z nich má na svém zastavení svůj citát, který je vypálený do kovového pásku ovinutého kolem sloupku. Už jen námaha nutná k jeho přečtení symbolizuje, že svoboda není zadarmo. „Člověk, než si přečte celý citát, musí sloupek obejít. Svoboda není ve vzduchu, musíte pro ni něco udělat," uvedl Michal Tůma, který se na vzniku stezky také podílel. Žulový sloupek má podle něj představovat člověka pevně stojícího nohama na zemi, skleněná krychle hlavu v oblacích a kovový pásek, který svírá kámen, odpovědnost člověka za jeho činy a chování. „Ten pilíř představuje něco jako spoutání člověka," dodal.

Suroviny použité k vytvoření jednotlivých zastavení mají zároveň symbolizovat, v jakém regionu stezka vznikla. „Materiály jsou z našeho kraje, žula, sklo, ale i ruce a hlavy, co se na tom podílely. Co šlo, tak je z našich vesnic nebo ze sousedství," uvedla místostarostka Ivana Halamová. Kamenné pilíře jsou z liberecké žuly používané na místních stavbách a krychle z hutního skla s ledovým povrchem jsou poctou místním sklářům. Vytvořeny byly v železnobrodské sklářské škole.

Trasa stezky je značena kruhovými symboly v barvách trikolory. „Stezka sice nese česko-slovenské barvy, když si ale přečtete průvodce, tak je prosta jakéhokoliv národovectví. Navazujeme na předky, kteří tady byli," uvedl Tůma. Stezka má symbolicky 12 zastavení, jako bylo apoštolů, jako je měsíců v roce i jak je vnímaný čas. A spravedlivě jsou v každém ze tří částí Lučan čtyři zastavení. „Vybírali jsme hezká místa a dostali jsme se ke 12, aniž bychom to nějak plánovali. A krásně i vyšlo, že v každé části jsou čtyři," dodala Matějcová Sudová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Lučany

Štítky historie, rekreace, Jizerské hory, lučany, stezka svobody, Lučany nad Nisou, Horní Maxov, Jindřichov, Jan Pavel II., Benjamin Franklin, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři části Lučan v Jizerských horách propojuje Stezka svobody s citáty slavných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.