Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli kůrovcové kalamitě zakázaly úřady vstup do části lesů kolem Prysku

Kvůli kůrovcové kalamitě zakázaly úřady vstup do části lesů kolem Prysku na Českolipsku. Kvůli nebezpečí pádu suchých stromů a větví jsou uzavřené i některé turistické trasy. Zákaz platí až do 21. srpna, sdělila Radmila Pokorná, mluvčí Městského úřadu Nový Bor, který zákaz na podnět Lesů ČR vydal.

„Ve vymezeném území se kvůli kůrovcové kalamitě nachází zvýšené množství nestabilních souší, zlomených, vyvrácených a zavěšených stromů. Hrozí tu tak jejich nekontrolovaný pád, v některých případech i z vysokých skal," vysvětlila důvody rozhodnutí Věra Svobodová z lesního hospodářství a rybářství. Zdůraznila, že nestabilní porost může ohrozit návštěvníky lesa na zdraví a životě.

Zakázaný je vstup do části lesů v oblasti Dolního Prysku a také na několik oblastí v Horním Prysku. Nebezpečí hrozí i na turistických trasách, uzavřené jsou proto naučná stezka Okolím Studence a Kamziční stezka.

V současné době probíhají na území sanační práce. Kvůli členitému terénu a obtížnému přístupu musí lesníci využívat stromolezecké techniky a práce tak postupují jen pomalu. „Pokud se podaří les vyčistit rychleji, než je stanovený termín, bude zákaz vstupu odvolaný," dodala mluvčí úřadu.

Uzavřené lokality

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, neštěstí, lesy, rekreace, kůrovec, Českolipsko, Prysk, les, Lesy České republiky, okres Česká Lípa, Nový Bor, Dolní Prysk, Horní Prysk, Studenec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli kůrovcové kalamitě zakázaly úřady vstup do části lesů kolem Prysku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.