Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na frýdlantském zámku se natáčí pohádka Jak si nevzít princeznu. Návštěvníkům je uzavřen

Na Státním hradu a zámku Frýdlant na Liberecku se aktuálně natáčí nová pohádka Jak si nevzít princeznu, ve které si zahrají například Iva Janžurová nebo Daniela Kolářová. Natáčení potrvá do 3. června. Do té doby je objekt veřejnosti uzavřen.

Novou pohádku točí Česká televize v koprodukci s německou dětskou televizí TV Kika, Filmworx, slovenskou RTVS a UPP. Není tak divu, že i obsazení nebude pouze české. Například postavu královny ztvární německá herečka Sonsee Neu. Z českých filmových hvězd spatří diváci v kinech například Marka Adamczyka, Annu Fialovou, Miroslava Táborského, Ivu Janžurovou, Danielu Kolářovou, Naďu Konvalinkovou a další.

Pohádka vypráví příběh o princi, princezně a jak to tak bývá také o sudičkách, které dokážou životy lidí pěkně zamotat. „V našem království chodí sudičky a každému narozenému dítěti něco věští. Malému princi Leopoldovi dají do vínku, že si vezme princeznu ze sousedního království. Rodiče chtějí utužovat vztahy, navštěvují se a děti připravují na to, že se jednou budou brát. Jenže jak jsou děti k něčemu nucené, tak se tomu chtějí postavit. Nesnášejí se, prozradil redakci režisér Karel Janák a pokračoval: Když nadejde den, že by se měli brát, zjistí, že sudičky mají čarovné hodinky, kterými se mohou přesunout do časů, které už byly nebo které teprve přijdou. Hodinky si bez dovolení vypůjčí a vypraví se do doby, kdy byla ta sudba vynesena, aby jí zabránili a nemuseli se brát…“

Režisér Janák chtěl na zámku Frýdlant natáčet již pohádku Nejlepší přítel. „Hrozně se mi líbil. A teď, když jsme uvažovali o pohádce Jak si nevzít princeznu, kde máme sudičky, hned jsem si vzpomněl na Frýdlant. Objeli jsme víc hradů a zámků, ale Frýdlant byl pro nás nejlepší. To jsme nemohli točit na zámku z 18. nebo 19. století. Této době už sudičky nepatří,“ dodal.

Frýdlant není v záři reflektorů poprvé

Z Frýdlantu se filmaři přesunou na Pernštejn, do okolí Mladé Boleslavi a Českého ráje.

Není to zdaleka poprvé, co frýdlantský zámek padl do oka filmařům. V minulosti se zde natáčela například pohádka Peklo s princeznou nebo Rumplcimprcampr. Ulice ve Frýdlantu pak v minulosti posloužily jako kulisy pro snímky Dny zrady II a Škola otců.

V současné době je sice zámek uzavřen, zámecký park s rybníkem ale zůstává přístupný. „Veškeré vnitřní části jsou proto uzavřeny, ale otevřený a volně přístupný, a to neomezeně, je zámecký park s rybníkem, tyto venkovní prostory můžete bez obav navštívit,“ uvádí zámek na sociálních sítích. „Po zpřístupnění čeká návštěvníky doplněná obrazárna, kam byly přidány restaurované obrazy frýdlantských majitelů. Z hlediska stavební obnovy je zde plánována oprava fasády kastelánského křídla, oprava ale nebude mít vliv na návštěvnický provoz,“ řekla Drbně Lucie Bidlasová, mluvčí Národního památkového ústavu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky Liberecký, Frýdlant, pohádka, natáčení, zámek, Jak si nevzít princeznu, Iva Janžurová, Daniela Kolářová, Liberecký kraj, hrad, Sonsee Neu, Anna Fialová, Miroslav Táborský, Karel Janák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na frýdlantském zámku se natáčí pohádka Jak si nevzít princeznu. Návštěvníkům je uzavřen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.