Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozhledna na Smrku oslaví plnoletost. Uvidíte z ní Polsko i Říp

Je to už skoro osmnáct let, co byla na nejvyšším vrcholku české strany Jizerských hor Smrku postavena nová rozhledna. Narozeniny tedy bude mít až 20. září, na výlet se ale můžete vydat už nyní.

Na kopci stála rozhledna již od roku 1892. Tu nechali postavit obyvatelé blízkého Nového Města pod Smrkem. Tesař Franz Fritsch, ji nejprve zkušebně postavil v údolí a teprve poté rozebral a přepravil na vrchol hory. Celá stavba trvala 7 týdnů. Později byla u rozhledny postavena i chata k přenocování.

O chatu i rozhlednu Fritsch a jeho následovníci vzorně pečovali. Díky tomu, že dostávala pravidelně nový nátěr, vydržela půl století, což je na dřevěnou stavbu na horském vrchu úctyhodný výkon. Po druhé světové válce ale kvůli zanedbané údržbě rychle zchátrala a na konci padesátých let z ní zbyly jen trosky.

Výhled do širokého okolí

Současná rozhledna vznikla po dlouhých snahách Společnosti pro obnovu rozhledny. Samotná stavba 23 metrů vysoké ocelové stavby architekta Jana Dudy začala v létě 2003. Slavnostní otevření vyhlídkové věže, která je volně přístupná, se uskutečnilo 20. září téhož roku.

Z rozhledny je za dobrého počasí vidět až do okruhu 150 kilometrů. Kromě Jizerských hor tak lze spatřit i Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, Bezděz a dokonce i Říp. Je rovněž krásný výhled do Polska.

„Tato rozhledna je jedním z populárních cílů Jizerských hor. Dnes už se stalo tradicí pro řadu lidí vystoupat na Smrk také o silvestrovské noci nebo pak na Nový rok,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Cesta rozhledny na vrchol

Celý týden trvalo, než se konstrukce rozhledny dostala na vrchol Smrku. Jednotlivé díly rozhledny nejprve dorazily po asfaltce na Tišinu, dále pak náročná akce pokračovala po zpevněných cestách, které se musely nechat upravit. Rozhlednu pak na vrcholu Smrku „skládal“ autojeřáb. Kvůli větru byly práce na několik dní přerušeny. Rozhledna byla slavnostně otevřena 20.září 2003 za přítomnosti dvou tisíc lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky smrk, rozhledna, Jizerské hory, výlet, Polsko, Hora Říp, Franz Fritsch (Politiker), druhá světová válka, Jan Duda, Květa Vinklátová, silvestr, Nové Město pod Smrkem, chata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna na Smrku oslaví plnoletost. Uvidíte z ní Polsko i Říp  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.