Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Extrémní zájem o psy i vyšší všímavost. Někdy je to až moc, říká vedoucí útulku Dagmar Kubištová

Během pandemie extrémně vzrostl zájem o štěňata i dospělé psy. Ceny štěňat se vyšplhaly i o několik desítek tisíc korun a velkému tlaku čelí i útulky. Nápor zažívá také Státní veterinární správa (SVS) a ochránci zvířat obecně. V době koronaviru jsou lidé všímavější ale zřejmě i přecitlivělí, konstatuje vedoucí útulku lučanské útulku Dášenka a zástupkyně Liga na ochranu zvířat (LOZ) Dagmar Kubištová.

Za poslední rok eviduje LOZ zvýšený počet podnětů týkajících se týrání nebo špatných životních podmínek psů. Někdy jsou obavy o zdraví psa oprávněné, jindy jsou přehnané. „Veterinární správa neví kam dřív skočit, stejně jako my. Je pravda, že lidé jsou vnímavější, ale řekla bych, že jsou asi i přecitlivělí,“ komentuje Kubištová.

Lidé tak v posledních měsících volají i v případech, kdy o týrání zvířete vůbec nejde. Třeba když pes leží na dlažbě na zahradě a smutně kouká. „Pokud se majitel o psa stará a jediným problémem je to, že smutně kouká a leží na dlažbě, tak tam nejde o týrání. Samozřejmě u velmi starých psů s demencí by měl majitel již více kontrolovat, kde se pes pohybuje. Aby například nezůstal dlouho na slunci, protože v tomto případě může rychle dojít k dehydrataci,“ říká vedoucí lučanského útulku.

Vedle absurdních podnětů přibyla za poslední rok ale i oznámení podnětná. Bohužel podle Kubištové si zejména v poslední době pořizují psy nezkušené rodiny nebo lidé, kteří nemají ke zvířatům takový vztah. „Pak mají problém se pejskařskému životu přizpůsobit a stačí, aby pes zaštěkal, počůral se doma nebo kousnul a už nám volají. A když se ptáme, co s ním od štěněte dělali, tak zjistíme, že nic. A psa zkazili,“ uvádí. Podle vedoucí útulku sice může někdy změna majitele být pro psa opravdu tou lepší cestou, zklamání se ale zvíře nevyhne.

Podvyživenou fenku z Jablonce odebrali, útulek  i město bojují proti jejímu navrácení majiteli

Jedním z oprávněných podnětů, které nedávno řešila SVS společně s LOZ, byla fenka Moskevského strážního psa v Jablonci nad Nisou. Majitel měl fenku jen několik měsíců, přesto bylo na pohled jasné, že její váha není ani zdaleka taková, jaká by měla být. „Majitel se vymlouval na to, že fena k němu přišla podvyživená, je nemocná, špatně žere a má průjem. Veterinární péči ale nedokázal doložit,“ přiblížuje případ Kubištová.

Po několika kontrolách tak došlo k odebrání fenky, která v té době vážila pouhých 28 kilogramů, v jejím případě by se přitom měla hmotnost pohybovat okolo 50 až 60 kilogramů. Následné krevní testy navíc prokázaly, že je zdravá. Nyní se její stav lepší, majitel se ale proti odebrání odvolal a stále tak hrozí, že útulek bude muset psa vrátit. Tomu se ale bude snažit LOZ společně s jabloneckým magistrátem, který vydal pokyn k odebrání a případ šetří, ze všech sil zabránit.

Odebrali majitelům psa. Nestarali se o něj a ani mu neposkytli pomoc po srážce s autem

V uplynulých dnech proběhlo místní šetření Ligy na ochranu zvířat (LOZ) za účasti Policie ČR a úředníků u psa ve Velkých Hamrech.

Jak se zachovat, když jste svědci týrání? Hlavně situaci zdokumentovat

Podle Kubištové často chtějí lidé nějakému zvířeti pomoci, ale nevědí jak, nebo si počínají špatně. Pokud jsou například svědky situace, kdy někdo psa mlátí, škrtí a je ohrožen jeho život, měli by okamžitě zavolat policii. Pokud takovou událost bez jakékoliv dokumentace oznámí za několik hodin nebo dní ochráncům zvířat, těžko se podaří pachatele dopadnout. „Lidé se nemohou vymlouvat na to, že policie nezakročí. V takových případech to je její právo a povinnost. Například před rokem jsme řešili případ, kdy zfetovaný muž kopal psa do té míry, že se počůral. Svědek na místo přivolal policii a ta okamžitě zakročila,“ popisuje Kubištová s tím.

V případě dlouhodobé týrání je nutné vše evidovat a předat příslušné Krajské veterinární správě. „Bez dokumentace to je ale těžké. Pokud někdo každé ráno psa zmlátí nebo ho vůbec nevenčí, jak mu to můžeme při kontrole dokázat?“

Nejsme půjčovna zvířat. Pes je parťák na dlouhé roky

Během pandemie vzrostla i v lučanském útulku poptávka po psech, zejména pak po těch mladých a po štěňatech. Podobně jako u dalších organizací tak muselo být vedení útulku ještě ostražitější při výběru nových páníčků. Velkou část lidí podle Kubištové odradilo už jen to, že by psa nedostali okamžitě, ale museli útulek navštívit vícekrát, aby si na sebe zvykli. S prázdnou odešli také lidé, kteří měli zájem o psa jen na určitou dobu. „Nejsme půjčovna zvířat. V posledních měsících jsem se ale pomalu bála dávat na web nové psy, protože jsem věděla, že mi okamžitě zkolabuje mobil,“ uzavírá Kubištová. I nadále tak útulek vybírá pro své svěřence ty nejlepší domovy, ve kterých najdou nejen krásný, ale také trvalý domov.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Dagmar Kubištové

Štítky pes, útulek, Dášenka, kronavirus, týrání, zvíře, KVS, LOZ, Liga na ochranu zvířat, Jablonec, Lučany nad Nisou, Dagmar Kubištová, Dagmar Burešová, štěně, Státní veterinární správa České republiky, policie, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extrémní zájem o psy i vyšší všímavost. Někdy je to až moc, říká vedoucí útulku Dagmar Kubištová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.