Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kůrovec v Liberci napadá listnáče, v dalších letech dojde ke značnému úhynu stromů, bojí se radnice

Několik vzrostlých buků muselo být zjara pokáceno v parku Petra Bezruče v Lidových sadech. A zřejmě to problém s kůrovcem, který napadá právě listnaté stromy, tak úplně nevyřeší. Město totiž nechalo v parcích instalovat lapače kůrovců, které během pár týdnů zachytily tisíce brouků. Progóza tak není vůbec dobrá, v příštích letech jen ve zmíněném parku uhynou další stromy, a nebude jich málo.

Kůrovci vyhovuje současné teplé a suché počasí. Potvrzuje to i květnový výběr lapačů, kdy při chladném počasí rojení prakticky ustalo. Jenže poté se oteplilo, ustaly srážky a situace se dramaticky změnila. „Jakmile slunce zase trochu více začalo vzduch ohřívat, začíná kůrovec být opět aktivní a vylétává. Při posledním výběru z lapačů byly vysypány již tisíce jedinců. Je tak vidět, že teplé počasí rojení kůrovce přeje,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

U oslabených stromů navíc v parku v Lidových sadech odborníci z Katedry ochrany lesa a entomologie z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU našli hnilobu kořenů, kterou způsobuje půdní druh rodu Phytophthora.

„Byly nalezeny dva druhy tohoto rodu, oba polyfágní, oba patogenní, což potvrzuje naši obavu, že ve spojení s kůrovcem dojde v dalších letech k poměrně značnému úhynu buků i dalších listnáčů v tomto parku,“ dodala mluvčí.

Důležité pro stromy nyní bude i klima. Sucho a teplo jejich zkázu urychlí. „Celkové obnově dřevin se zde bohužel nevyhneme,“ uzavřela mluvčí.

Park Petra Bezruče je přitom v bezprostřední blízkosti Jizerských hor a také liberecké zoo, ve které roste mnoho dalších stromů. I v zoo proběhlo kácení a posuzuje se stav stromů. „Jsou to krásné dominantní stromy, které tvoří charakter zahrady. Pokud bychom je museli pokácet, tak by to byla velká ztráta," uvedl již dříve ředitel zoo David Nejedlo.

Podle něj kůrovec v zahradě už některé stromy napadl. „Nám začaly osychat větve a opadávat kůra na dvou bucích, co jsou asi 100 metrů od parku,“ dodal.

Město výskyt nového druhu kůrovce poměrně zaskočil, v Česku se ještě poměrně nedávno vůbec nevyskytoval, boj se soustředil na lýkožrouta smrkového, který napadá právě smrky. 

Jenže v Liberci najednou v Lidových sadech začaly usychat buky a město si tak objednalo fytopatologický posudek u Mendelovy univerzity v Brně. „Z něj vyplynulo, že v Liberci se objevil naprosto neznámý kůrovec, který nenapadá smrky. A tento neznámý kůrovec, který se v České republice objevil teprve před čtyřmi lety a zatím byl vždy jen na jižní Moravě, tak napadl buky i v našem městě," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky kůrovec, buky, Liberec, lidové sady, strom, kůrovci, listnatý strom, buk, Petr Bezruč, Česko, Česká zemědělská univerzita v Praze, Mendelova univerzita v Brně, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovec v Liberci napadá listnáče, v dalších letech dojde ke značnému úhynu stromů, bojí se radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.