Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Rozhledna na Tanvaldském Špičáku láká na kruhový výhled

V dnešní tipu na výlet se vydáme na dominantu Tanvaldska – Tanvaldský Špičák. Na jeho vrcholku stojí už o roku 1909 osmnáctimetrová rozhledna, ze které je po zdolání 69 schodů výhled do všech světových stran a návštěvníci mohou obdivovat vrcholky Krkonoš, Jizerek, ale i města pod kopcem.

„Na vrchol  se lze pohodlně dostat lanovkou z obce Jiřetín pod Bukovkou. Vrcholová stanice sedačkové lanovky stojí přímo u rozhledny. Z Jiřetína sem vede také zelená turistická značka a určitě je to příjemná procházka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výrazný vrch Tanvaldský Špičák byl oblíbeným místem turistů již dříve. O tom svědčí Fanterova skála, upravená skalní vyhlídka, která byla v roce 1889 pro větší pohodlí turistů zpřístupněna. V dřevěné boudě nedaleko skály prodávali místní podnikatelé unaveným výletníkům po náročném výstupu lahvové pivo.

Se stavbou samotné rozhledny pojmenované jako Jubilejní rozhledna císaře Františka Josefa I. se začalo v roce 1908. O rok později, 4. července 1909, byla slavnostně otevřena. Budovy navazující na rozhlednu přestaly velkému počtu návštěvníků stačit, proto byly v letech 1929-30 výrazně rozšířeny. Kromě dvou prostorných hostinských místností, verandy a sálu zde návštěvníci našli i osm pokojů pro hosty a místnost na uložení sportovního náčiní. U chaty přilehlé k rozhledně je pomníček na paměť oslav 1. máje 1890 a manifestačního srazu z roku 1893.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky rozhledna, Tanvaldský Špičák, tip na výlet, Krkonoše, Jizerské hory, Květa Vinklátová, František Josef I., Bukovka, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Rozhledna na Tanvaldském Špičáku láká na kruhový výhled  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.