Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Na kole Lužickými horami přes Prácheň a Valdštejnskou skálu

Necelých třicet kilometrů má cyklovýlet, který vede krásnými místy Lužických hor. Během cesty na cyklisty čekají krásné výhledy, ale třeba i čedičový lom Klučky nebo trochu tajemná Valdštejnská skála.

Celou trasu najdete tady

Vyrazit za krásnými výhledy lze například na Střední vrch, do Riedlovy jeskyně nebo po vyznačených stezkách v okolí, jakými jsou například Meixnerova pohybová, Fuksova papírenská nebo Kamzičí stezka pro kola. „Okolí Prysku, stejně jako Prysk samotný je vynikajícím tipem na výlet. Ať už pěší nebo cyklovýlet. Po cestě lze potkat krásné příklady lidové architektury, stejně jako půvabnou krajinu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na trasu dlouhou 29 kilometrů cyklisté vyrazí z Horního Prysku po žluté směrem na Prácheň, kde se napojí na cyklotrasu 211, po níž dojedou až do Kytlice. Za krátkou odbočku a za návštěvu určitě stojí dvoupatrový čedičový lom Klučky, jehož stěny tvoří pravidelně vyvinuté svislé kamenné sloupy. Z terasy horního patra lomu a z vrcholku lomové stěny se pak otevře pěkný výhled na zalesněné kopce mezi Studencem a Jedlovou.

Cyklotrasa vede okolo Valdštejnské skály, která se nachází u Hraničního potoka. Zajímavostí je, že na čtyřech skalních blocích se nachází množství záhadných znaků a letopočtů. Některé symboly se podobají kamenickým značkám a vztahují se k dávné těžbě, jiné jsou považovány za znamení starých Vlachů, kteří zde podle pověsti hledali vzácné kovy a drahokamy.

Cesta dál vede na křižovatku Nová Huť, odkud pokračuje po cyklotrase s názvem Cesta k sousedům! až na rozcestí Jedličná odkud je to po neznačené štěrkové cestě a cyklotrase už je to jen kousek zpět do Horního Prysku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky výlet, cyklovýlet, Lužické hory, klučky, Prácheň, skála, cyklistická trasa, Kluček, Květa Vinklátová, Prysk, Horní Prysk, Střední vrch, Liberecký kraj, cyklista, Kytlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Na kole Lužickými horami přes Prácheň a Valdštejnskou skálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.