Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nad Libercem proletí gripeny, mimo jiné na počest velitele armádních chemiků

Minutu po 10:00 dnes nad Libercem proletí dvě letadla JAS-39 Gripen. Průlet stíhaček ve výšce zhruba 150 metrů nad zemí a rychlostí kolem 520 kilometrů v hodině je součástí slavnostního nástupu v kasárnách, kde se koná na počest změny velitele libereckých armádních chemiků. Zároveň má připomenout Den ozbrojených sil.

Libereckým armádním chemikům z elitního 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče bude od července velet místo Libora Švece Martin Fokt. Švec, který velel jednotce od roku 2019, odchází na Univerzitu Obrany pro vojenskou činnost v Brně, kde bude zástupcem rektora, sdělil za útvar Petr Šabaka. Nový velitel přichází z pozice vedoucího oddělení chemického vojska – náčelníka chemického vojska odboru rozvoje pozemních sil Sekce rozvoje sil ministerstva obrany.

Chemici jsou v Liberci téměř 70 let, jednotka patří v Česku mezi elitní a je součástí většiny zahraničních misí české armády. První bylo nasazení v Perském zálivu v roce 1990, naposledy působili liberečtí chemici v Afghánistánu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto gripenblogs.com

Štítky armáda, letectví, gripeny, Liberec, Gripen, Univerzita obrany, Ministerstvo obrany České republiky, Armáda České republiky, Petr Šabaka, Česko, Brno, Starkoč, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Libercem proletí gripeny, mimo jiné na počest velitele armádních chemiků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.