Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Prachovských skalách spadla část skály, stezka je uzavřena

V Prachovských skalách mezi Schilkovou a Všetečkovou vyhlídkou na zeleném turistickém okruhu došlo v pátek k uvolnění a pádu skalních bloků. Naštěstí nedošlo ke zranění osob.

„Došlo ‚jen‘ k poškození sto let starých kamenných schodů a uvolnění zábradlí,“ uvedl na sociálních sítích vedoucí CHKO Český ráj Jiří Klápště. Stezku včetně schodů vybudovali v roce 1922 vojáci jičínské posádky. Cesta zatím zůstane uzavřena, protože není jisté, zda nedojde k dalšímu pádu kamenů.

V současné chvíli tak není možné využít zelenou trasu jako okruh. „Turistická stezka byla dočasně uzavřena a nelze ji používat v tomto úseku jako okružní. Přístup do jejich částí až po výše uvedené vyhlídky omezen není, ale je nutno se vrátit po stejné trase,“ komentoval Klápště.

Podle vedení Správy CHKO jsou pády skalních bloků přirozeným jevem v pískovcových skalních městech. Tenké svislé skalní kulisy mohou popraskat, stejně jako v tomto případě, kdy došlo k pohybu skalních bloků o velikosti přibližně dvou krychlových metrů. Příčinou může být střídání srážek nebo vliv kořenového systému borovice.

Nyní dojde na posouzení stability svahu Českou geologickou službou, po kterém bude následovat sanace a stabilizace místa včetně opravy poničeného schodiště. „Zdejší skalní řícení patřilo svým objemem k velmi malým, ale díky poloze na velmi navštěvované turistické značce není možné jej nechat bez povšimnutí,“ dodal vedoucí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CHKO Český ráj

Štítky Český ráj, Prachovské skály, skály, Liberecký, pád, skála, Jiří Klápště, schodiště, Česká geologická služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prachovských skalách spadla část skály, stezka je uzavřena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.