Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Libereckém kraji na letní tábory vyrazí přes třináct tisíc dětí. Musí se testovat

V Libereckém kraji o letních prázdninách na tábory vyrazí minimálně 13 400 dětí, po zkušenostech z předchozích let jich zřejmě bude ještě o několik tisíc více. Novinkou je testování na koronavirus, stanovení podmínek provázely zmatky, informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

„Neustále se měnící podmínky dané mimořádným opatřením (ministerstva zdravotnictví) vnesly do povinností pro pořádání letních dětských táborů zmatek a pořadatelé do poslední chvíle nevěděli, jaké instrukce mají rodičům předat. Přes mnohé dotazy, rozladěnost pořadatelů i rodičů se situace zklidnila, a věříme, že průběh a plnění požadavků nebude nakonec problém a všichni si léto s dětmi užijí," uvedla Balašová.

Po týdnu pobytu se na táboře musí na koronavirus otestovat účastníci, kteří před jeho zahájením absolvovali antigenní test. Dětí, které na tábor odjedou s PCR testem starým nanejvýš sedm dní, se opakované testování na táboře týkat nebude. Hygienicko-protiepidemická opatření či doporučení pro pořadatele akcí jsou jinak stejná jako loni. „A zcela jistě nebude s jejich plněním problém včetně povinného testování účastníků. Problémům se pořadatelé snažili předejít četnými dotazy, které ponejvíce směřovaly k povinnosti testování a poté k postupu v případě výskytu infekce," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Kateřina Hochmalová.

Kontroly ze strany hygieniků budou podle ní zaměřené obdobně jako v minulých letech, tedy včetně ověřování jakosti používané pitné vody. „A to vzhledem k tomu, že povrchové zdroje, které se často pro zásobování táborů využívají, jsou nestabilní. U vody dovážené je problematické udržení její jakosti, což souvisí s nároky na skladování, dopravu, čistotu nádob," dodala Hochmalová. Hygienici v souvislosti s letními dětskými tábory loni provedli v kraji 108 kontrol a odhalili jednu neohlášenou zotavovací akci. Při kontrolách zjistili 29 závad, za které uložili 11 pokut v souhrnné výši 12 700 korun.

Letos pořadatelé hygienikům nahlásili zatím 157 táborů a dalších akcí, což je obdobné číslo jako loni na začátku prázdnin. „Zatím se jedná o čísla orientační, protože povinnost ohlásit konání akce mají provozovatelé a pořádající osoby 30 dní před jejím začátkem," uvedla Balašová. V Libereckém kraji se loni nakonec uskutečnilo 293 táborů a jiných podobných akcí ve 426 bězích, kterých se zúčastnilo 18 951 dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, rekreace, děti, tábory, Liberecký kraj, dětský tábor, Krajská hygienická stanice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji na letní tábory vyrazí přes třináct tisíc dětí. Musí se testovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.