Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příběhy pamětníků, které v učebnicích nenajdete. Region pod Ještědem získá titul Kraj paměti národa

Liberecký kraj se dohodl na dlouhodobé spolupráci s organizací Post Bellum, stane se díky tomu partnerem projektu Paměť národa v severních Čechách a získá statut Kraj paměti národa.

S organizací dokumentující příběhy pamětníků 20. století spolupracuje Liberecký kraj už tři roky, radní teď schválili memorandum, které by mělo spolupráci ještě prohloubit. Schválit ho ještě musí zastupitelstvo, řekl hejtman Martin Půta.

„Post Bellum se věnuje záslužné činnosti a mapuje příběhy lidí, o nichž se v učebnicích nepíše. Liberecký kraj je vzhledem k dějinným zvratům, které se zde během uplynulého století odehrály, plný poutavých příhod pamětníků. Díky zachyceným vzpomínkám lidí, kteří zažili nacismus i komunismus, můžeme nahlížet do historie a reflektovat naši vlastní minulost. Vzpomínky účastníků dějinných momentů nám tak umožní poznávat podstatu totalitních režimů. To je nesmírně důležité, protože jen tak se můžeme poučit z chyb a zamezit tomu, aby se temné časy českých dějin vrátily," doplnil hejtman.

Projekt Paměť národa dlouhodobě dokumentuje příběhy, na které se zapomnělo nebo zapomenout mělo. Vydává knihy, CD a DVD s autentickým vyprávěním těch nejsilnějších osudů pamětníků, píše o neznámých hrdinech i místech, která byla svědky zlomových okamžiků nedávných dějin. Vyhledává zapomenuté příběhy a hrdiny nedávné doby a připomíná jejich odkazy jako prevenci pro další generace. Kraj již dříve projekt podpořil příspěvkem 200 000 korun na pořízení a profesionální zpracování nahrávek se vzpomínkami pamětníků.

Paměť národa oficiálně zahájila provoz 28. října 2008 a nyní obsahuje okolo 5000 příběhů pamětníků. V krajském městě organizace nedávno otevřela pobočku pro severní Čechy. „V liberecké pobočce vzniklo studio, kde se natáčí příběhy těch lidí," řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová. V Liberci by podle ní mohlo v budoucnu vzniknout i vzdělávací centrum. „Trochu by mělo doplnit to, o čem školy mlčí nebo se obávají interpretace, takže tohle by měl být vhodný vzdělávací doplněk," dodala.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Post Bellum

Štítky historie, správa, Paměť národa, Liberecký, Post Bellum, Liberecký kraj, projekt, Ještěd, Severní Čechy, Martin Půta, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběhy pamětníků, které v učebnicích nenajdete. Region pod Ještědem získá titul Kraj paměti národa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.