Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sanitky kontaminované při výbuchu v Hamru už u záchranky jezdit nebudou. Dostanou je hasiči nebo červený kříž

Sanitky kontaminované v listopadu 2019 při zásahu po výbuchu ve firmě Purum v Hamru na Jezeře Liberecký kraj vyřadí, tři vozy daruje Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje a po jednom Českému červenému kříži Semily a Zdravotnímu ústavu v Ústí nad Labem. Projevily o ně samy zájem, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Sanitky není možné vrátit do provozu zdravotnické záchranné služby a už půl druhého roku stojí v garážích.

„Pět při zásahu kontaminovaných sanit vyčistili speciální směsí příslušníci libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany, kteří mají s dekontaminací obrovské zkušenosti. V současně době užívání vozidel nepředstavuje riziko pro zdraví a život posádky. Vzhledem k tomu, že v České republice neexistuje akreditovaná laboratoř, však není možné získat oficiální certifikát k jejich návratu do zdravotnického systému," doplnil Sviták. Zůstatková hodnota sanitek je podle něj 3,7 milionu korun. Přestavba pro jiné využití by podle Svitáka byla pro kraj příliš nákladná.

Při nečekané chemické reakci v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře bylo 19. listopadu 2019 zraněno osm pracovníků, jeden z nich později na následky zemřel. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku zasahující záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Zhruba 140 lidí proto muselo na opakované zdravotní prohlídky.

Podle znaleckých posudků bylo příčinou exploze nedodržení technologického postupu při likvidaci chemických látek. Úřady už firmě Purum udělily pokutu přes 1,3 milionu korun za prohřešky v oblasti bezpečnosti práce. Policisté případ prověřovali pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, za které viníkovi hrozilo až deset let vězení. „Případ vyšetřovatelé odložili, viníkem byl právě muž, který svým zraněním podlehl," řekla již dříve krajská policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Záchranné službě vyřazené sanitky chybět nebudou, díky obnově má dostatečný vozový park. „V současné době čítá 32 vozidel, a to deset nových rendez-vous vozů Škoda Kodiaq a 22 vozů rychlé zdravotnické pomoci Mercedes-Benz Sprinter. Obnova vozového parku započala před třemi lety," doplnil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter. Obnova vozů přišla podle něj na 110 milionů korun, z toho 75 milionů dal Liberecký kraj.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky zdraví, správa, automoto, neštěstí, odpady, záchranná, Liberecký kraj, Jan Sviták, Hamr na Jezeře, Starostové pro Liberecký kraj, Hasičský záchranný sbor, Ústí nad Labem, Semily, Česko, Vladimír Richter, výbuch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Mrázek

To jsou kouzelníci....to se musíte smát. Tak sanitky to už nebudou, ale hasiči nebo čer. kříž s tím jezdit mohou...Která študovaná hlava s diplomem to vymyslela ?

Středa, 14. července 2021, 16:06Odpovědět

Sanitky kontaminované při výbuchu v Hamru už u záchranky jezdit nebudou. Dostanou je hasiči nebo červený kříž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.