Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Pískovcové skály i malebné vesničky Máchova kraje

Nenáročný dvacetikilometrový cyklovýlet slibuje trasa ze Skalky u Doks k osadě Hvězda a do vesnické památkové rezervace Lhota. Ze sedla kola návštěvníky čeká výhled na pískovcové skály, hrad Bezděz nebo průjezd alejí roku.

„Na kole se tentokrát vydáváme na samou hranici Libereckého kraje. Když už budete tak blízko, nezapomeňte v tomto krásném kraji navštívit také unikátní technickou památku, historickou sušárnu chmele v Dubé,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Cyklovýlet začíná v obci Skalka u Doks a vede mnoha malebnými vískami a také krajinou pískovcových skal, které jsou pro Máchův kraj typické. V osadě Hvězda pak návštěvníky čeká projížďka chráněnou lipovou alejí a pohled na hrázděná stavení i nejvyšší vrchol Kokořínska Vlhošť.

Další zajímavou zastávkou je vesnická památková rezervace Lhota, kde se dochovaly krásné roubené i zděné stavby lidové architektury. Ze středověku až do současnosti se zde zachovaly také sklepy a skalní obydlí.

Do Skalky u Doks se pak lze vrátit po Husí cestě. „V minulosti kupecká stezka spojující Úštěk a Dubou je zachycená na mapě již z roku 1764. Jde po ní projít z Dřevčic do Skalky po žluté a červené turistické značce,“ uvedl tiskový mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Na jejím začátku trampové vysadili alej 59 ovocných stromů a čtyř dubů, která se od roku 2017 pyšní oceněním Alej roku. Cesta místy vede po původní stezce vytesané v pískovci a nabízí krásné výhledy na Bezděz.

Turisty Husí cesta provede okolo Martinských stěn a skalního útvaru Husa. Martinské stěny tvoří pískovcová plošina až 300 metrů dlouhá a ukončená příkrou hranou skal. Chráněné území je také domovem vzácných druhů bezobratlých živočichů, porostů lišejníků a vřesovišť. Kousek od Martinské stěny se pak nachází pomník připomínající místo, kde v roce 1921 tragicky zahynul Jára Cimrman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kraj-lbc.cz

Štítky Liberecký, Českolipsko, Máchův kraj, cyklovýlet, výlet, skála, alej, Skalka u Doks, Hrad Bezděz, památková rezervace, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, Dubá, Jára Cimrman, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Pískovcové skály i malebné vesničky Máchova kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.