Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Růst cen ve stavebnictví komplikuje Liberci přípravu klíčových staveb

Růst cen stavebních prací a materiálů komplikuje Liberci přípravu klíčových akcí, jako je rekonstrukce budovy Uranu nebo městského plaveckého bazénu. Podle posledních propočtů se mohou prodražit až o pětinu. V případě bazénu se cena blíží k miliardě korun a bez dotací ji krajské město dokáže jen těžko financovat. Plánovaná oprava Uranu přijde včetně DPH na více než 100 milionů korun, původně přitom radnice počítala jen s 84 miliony, řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

„Snižují se nám příjmy a zároveň rostou výdaje, ta budova je ale v tak vážném stavu, že jsme se rozhodli, že soutěž na dodavatele vyhlásíme a uvidíme, jaké nabídky se nám sejdou," řekla Loučková Kotasová. Projekt podle ní počítá s kompletní výměnou pláště tvořeného boletickými panely, výměna čeká všechna okna i dveře, modernizováno bude vytápění, budova dostane klimatizaci s rekuperací, pracovat se bude i sociálním zázemí nebo sítích. "Stavební úpravy vnitřku budou minimální," dodala náměstkyně. Hotovo má být podle ní do konce příštího roku.

Budovu Uranu postavenou v roce 1969 jen pár kroků od vlakového nádraží získalo město Liberec bezplatně od státu v roce 2005. V rozlehlém objektu pracuje asi 150 zaměstnanců, základnu tam má městská policie, odbor sociální péče a registr vozidel. Kromě rekonstrukce přízemí v roce 2009 nepodstoupil Uran žádnou větší opravu. Nutně ji ale potřebuje, obvodový plášť se rozpadá, ve špatném stavu jsou také okna. Chodník okolo proto chrání lešení. Rekonstrukci budovy připravuje radnice několik let.

V případě městského bazénu teď magistrát zjišťuje, jak dlouho je ještě možné ho v současném stavu provozovat. Radní proto zadali vypracování technického posudku, zároveň vedení města hledá způsoby, jak nákladný projekt financovat. „Nikdo nedokáže odhadnout, jak se situace vyvine, ale hlavně, kdy a v jaké úrovni se současný růst cen zastaví. Proto musíme začít hledat další nové možnosti financování a vybrat nejvhodnější způsob jak rekonstrukci zaplatit," doplnil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Vedení radnice chce získat dotaci Národní sportovní agentury, počítá také s úvěrem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky stavby, správa, ceny, Liberec, radnice, rekonstrukce, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růst cen ve stavebnictví komplikuje Liberci přípravu klíčových staveb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.