Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Turów má být po ukončení těžby zatopen vodou. Potrvá to přes sto let, varují experti

Co se vlastně stane s hnědouhelný dolem Turów ve chvíli, kdy se tam přestane těžit? Když odhlédneme od dohadů, kdy k ukončení těžby dojde, můžeme také jen spekulovat, jak proběhne rekultivace dolu. Poláci ho nejspíš chtějí zatopit, mohla by tak vzniknout rekreační plocha. Toho se ale naše generace jen tak nedočká, podle polské strany má zatopení trvat 37 let, podle odborníků z Polska a Německa se to pak může protáhnout až na 144 let.

„Pokud se v ČR povoluje těžba, je součástí tohoto povolení i plán na to, co bude s územím po ukončení těžby a jak tento záměr provozovatel dolu plánuje. Polský provozovatel dolu Turów, společnost PGE, však žádný konkrétní plán nepředstavila - obyvatelé okolních vesnic tedy netuší, s čím mohou do budoucna počítat,“ vysvětlila Pavla Hloušková z právnické kanceláře Frank Bold, která se situací na česko-polské hranici zabývá.

Jediný plán, který provozovatel představil, je chystaný vznik nádrže Turów zaplavením dosavadního dolu. Ta má mít rozlohu 1960 hektarů, což je skoro tři tisíce fotbalových hřišť. Těžba má podle aktuální situace skončit v roce 2044, dalších maximálně 37 let pak má trvat napouštění.

Jenže to je podle expertů příliš optimistická varianta. Polský hydrogeolog  Sylwester Kraśnicki uvádí, že vlivem probíhající změny klimatu a souvisejícího úbytku vody dojde k výraznému zpomalení zaplavování dolu. Podle jeho odhadu bude k naplnění vytěžené jámy potřeba přibližně 100 let. Německý hydrogeolog Ralf Krupp je ve svém odhadu ještě pesimističtější. Je přesvědčen, že dobu zaplavení dolu může dosáhnout až 144 let.

Polský investor navzdory opakovaným požadavkům české strany vznesených v procesu EIA nemá žádný konkrétní plán, jak rekultivaci provést. „Směry, rozsah a způsoby závěrečné rekultivace budou stanoveny v samostatných správních rozhodnutích, která budou vydána na základě právních předpisů, které budou v platnosti za více než 20 let,” uvádí pouze stručně v dokumentaci posuzování vlivů záměru na životní prostředí z roku 2019.

S tím nemají problém ani polské úřady. „Případné rekultivační aktivity spočívající ve vytvoření vodní nádrže budou předmětem zvláštních správních řízení, a to v souladu s předpisy platnými v době realizace záměru,” uvádí příslušný úřad ve Vratislavi, který v odůvodnění závěrečného rozhodnutí povolujícím těžbu do roku 2044.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Greenpeace

Štítky turow, důl, zatopení, rekultivace, těžba, Důl Turów, Německo, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viliam Solárik

no od pšonkoch veľa pozitívneho nečakaj

Středa, 28. července 2021, 09:56Odpovědět

Turów má být po ukončení těžby zatopen vodou. Potrvá to přes sto let, varují experti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.