Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do konce týdne by se měl opět otevřít most v Poniklé

Liberecký kraj chce do konce týdne pro dopravu znovu otevřít most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku. Most "Na Mejtě" z roku 1856 je neprůjezdný od 2. července, kdy začala jeho rekonstrukce.

Původně měl výt zbourán a nahradit ho měl most nový, kraj ale plány po nátlaku místních přehodnotil, stavbu o pár dní později zastavil a pro most žádá památkovou ochranu. Otevřít by se měl nejpozději v neděli, řekl dnes novinářům liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Uzavřené místo musí motoristé objíždět po 24 kilometrů dlouhé trase. „Prodlužuje to i dojezdové časy sanitek a dalších složek integrovaného záchranného systému," řekl Půta.

Kamenný obloukový most je součástí silnice druhé třídy 290, kterou spojuje s komunikací I/14, není památkově chráněný, i když se podle Půty ukázalo, že v minulosti už jedna žádost o prohlášení památkou podána byla.

Most není v dobrém stavu, pravidelné prohlídky odhalily podélné trhliny v kamenné klenbě ve všech polích. Vlivem dlouhodobého zatékání do mostu došlo také k plošné degradaci kamene klenby. Ve třetím poli je navíc pokleslá část kamenů ve středu klenby a vlivem dlouhodobého přetížení mostu se na obou okrajích klenby vysunulo kamenné zdivo.

Na kritizovanou demolici mostu v Poniklé nakonec nedojde. Kraj od záměru ustoupil

V pátek začala demolice a rekonstrukce kamenného obloukového mostu přes Jizeru v Poniklé na Semilsku. Nyní ale kraj práce zastavil. Bude žádat o památkovou ochranu mostu a jeho zachování.

Zbourání starého a stavbu nového mostu za více než 20 milionů korun měla zajistit lovosická společnost Raeder & Falge. Staveniště převzala 2. července a od té doby je most pro dopravu uzavřený. Krajští radní schválili 7. července odstoupení od smlouvy a od té doby jednají s dodavatelem o finančním vyrovnání, které přijde řádově na miliony korun. Nutné bylo také opravit část zábradlí, které firma začala rozebírat.

Liberecký kraj podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) hledá projektanta pro rekonstrukci mostu, stavba totiž opravu nutně potřebuje. Kraj zatím počítá se zachováním nákladní dopravy na mostě. „S největší pravděpodobností tam ale nosnost nebude tak vysoká, jako je norma na silnicích druhé třídy. Nebude tam ani chodník pro pěší," dodal náměstek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky automobilová, památky, stavby, správa, Liberecký, Liberecký kraj, Poniklá, Martin Půta, klenba, okres Semily, Jizera, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Sviták, Raeder & Falge

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do konce týdne by se měl opět otevřít most v Poniklé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.