Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nevhodná ke koupání jsou čtyři přírodní koupaliště v Libereckém kraji

Nevhodné ke koupání jsou podle hygieniků čtyři ze 37 pravidelně sledovaných vodních ploch v Libereckém kraji. Jde o přírodní koupaliště v Chrastavě, Mimoni, Tanvaldu a Hamerské jezero. Sníženou kvalitu vody má dalších šest venkovních nádrží v kraji.

Kvalita vody v některých koupalištích se zhoršila po přívalových deštích z předminulého týdne. To se stalo třeba právě v Tanvaldu, poslední rozbor vody ukázal nadlimitní hodnoty fekálního znečištění. „Stráň už to nepobrala a šplouchlo to tam. Koupaliště jsme vypustili a bude nová voda. To je ale u nás standard, my to takto děláme občas průběžně, že koupaliště vypustíme," řekl starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek. Předpokládá, že městské koupaliště napájené z potoka bude znovu napuštěné příští týden. „Teď počasí na koupání stejně není," dodal. Podle předpovědi pro Liberecký kraj by přeháňky do konce tohoto týdne měly být každý den. Nejvíce slunečná bude nejspíš sobota a teplota by se měla dostat až k 28 stupňům Celsia, v dalších dnech by mělo být maximálně 25 stupňů.

Hamerské jezero v Podještědí je na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení kvůli přemnoženým sinicím, koupaliště v Mimoni kvůli masivnímu přírodnímu znečištění na hladině a koupaliště v Chrastavě dlouhodobě kvůli kolísavé kvalitě přítoku.

Na stupni tři, značícím zhoršenou kvalitu vody, je od konce června Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. Hygienici nedoporučují koupání v jezeře citlivým jedincům, mezi něž patří děti, alergici a těhotné ženy. Lidé by se po koupání měli osprchovat.

Na stupni dva je koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku, v Jablonném v Podještědí a Českém Dubu na Liberecku, krkonošském Jablonci nad Jizerou a v rybníku Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji. Mírně zhoršenou kvalitu vody na většině těchto míst signalizuje snížená průhlednost, riziko zdravotních obtíží po koupání je ale nízké. Hygienici přesto opět doporučují lidem, aby se po koupání osprchovali.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto turistik.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký, koupání, Liberecký kraj, jezero, Tanvald, přírodní koupaliště, Chrastava, Mimoň, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevhodná ke koupání jsou čtyři přírodní koupaliště v Libereckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.