Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hamerské jezero opět patří mezi vodní plochy vhodné pro koupání

Hamerské jezero na Českolipsku se opět zařadilo mezi vodní plochy vhodné pro koupání. Mezi nevhodné by nemělo patřit po vyčištění a opětovném napuštění ani přírodní koupaliště v Tanvaldu, tam ale výsledky posledního rozboru ještě hygienici nezveřejnili. Vyplývá to z informací od starostů Hamru na Jezeře a Tanvaldu a údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Na čtvrtém z pěti stupňů kvality vody pro koupání se Hamerské jezero i koupaliště v Tanvaldu dostaly po přívalových deštích z konce července. „Přinesly bahno z polí, to už sedlo dolů," uvedl starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák. Podle hodnocení hygieniků je kvalita vody v jezeře kvůli zvýšenému výskytu sinic aktuálně na stupni tři a zdravotní obtíže po koupání mohou mít citliví lidé, mezi něž patří alergici, děti či těhotné ženy. Lidé by se měli po koupání osprchovat.

V Tanvaldu se do koupaliště dostalo bahno ze stráně, po vyčištění je znovu napuštěné. „Voda je z gruntu nová, čistá a nepředpokládám, že by tam mělo něco být špatného," uvedl starosta města Vladimír Vyhnálek. Výsledky testu kvality vody po napuštění ale zatím k dispozici nemá.

Jako nevhodné ke koupání, což je stupeň čtyři, označují hygienici od začátku sezony koupaliště v Chrastavě kvůli kolísavé kvalitě přítoku a od poloviny července koupaliště v Mimoni. Tam je to kvůli masivnímu přírodnímu znečištění na hladině.

Na stupni tři je kromě Hamerského jezera kvůli sinicím také nedaleké Máchovo jezera. Pro obě vodní plochy, které patří v Libereckém kraji mezi nejvíce vyhledávané rekreanty, je to v tuto roční dobu obvyklé.

Na stupni dva, tedy mírně zhoršenou kvalitu vody má v Libereckém kraji koupaliště v Nedamově na Českolipsku, v Českém Dubu v Podještědí, v Mříčné u Jilemnice, Jablonci nad Jizerou a rybník Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji. Většinou je to kvůli snížené průhlednosti a riziko zdravotních obtíží po koupání je malé.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Hamr na Jezeře

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, koupání, jezero, vodstvo, Tanvald, okres Česká Lípa, Hamr na Jezeře, Krajská hygienická stanice, Liberec, Milan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hamerské jezero opět patří mezi vodní plochy vhodné pro koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.