Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Motorkáři můžou otestovat své schopnosti a zdokonalit se. Moto Gymkhana míří do Liberce

Jak náročné je projíždět na čas i na přesnost mezi kužely, a jak dobře si motorkář rozumí se svým strojem? Otestovat své schopnosti a limity mohou liberečtí motorkáři na akci Moto Gymkhana v závodech zručnosti.

Zdánlivě složitý název odkazuje na jeden z nejjednodušších způsobů motocyklového závodění, který vznikl před více než čtyřiceti lety v Japonsku. Nekladou se zde vysoké nároky na stroje ani zkušenosti jezdců a pro přípravu závodu stačí vhodně zvolené místo a pár kuželů. Jedná se o motocyklový sport, který je u nás bohužel málo rozšířený, přestože je to pravděpodobně nejjednodušší a nejlevnější způsob motocyklového závodění. Není zapotřebí žádných zvláštních úprav motocyklu, alespoň do doby, než to člověk začne brát trochu vážně a jde na svoje limity, přibližuje za organizátory Moto Gymkhana v Liberci Václav Senohrábek.

Slovo Gymkhana původně označovalo slalom na koni. Dnes se ale označení používá pro slalom na motocyklu nebo v automobilu.

Sport přispívá i k bezpečnějšímu provozu

Pro začátek tak stačí jezdci jakýkoliv motocykl od skútru přes motárdové, cestovní i sportovní stroje až po velké cestovní koráby typu Harley Davidson. „Nespornou výhodou tohoto sportu je i relativní bezpečnost, jelikož zde jezdci nedosahují vysokých rychlostí,“ uvádí Senohrábek. Při jízdě motocyklisté otestují své schopnosti, zdokonalují se a zjišťují, že limity jejich strojů i jich samotných jsou mnohem dál, a že některé návyky je dobré změnit. Díky tomu sport i přispívá k větší bezpečnosti v reálném provozu.

Přestože je tento sport rozšířen právě zejména v Japonsku, závodí se i v Česku. Za rozvojem Moto Gymkhany v Česku stojí Matouš „Maty“ Landa. Největší českou osobností v tomto sportu je bezesporu čtyřnásobným mistr ČR Jan „Krejza“ Zapach.

Nejmladší jezdkyni v Liberci je teprve dvanáct

Že tento sport není rozhodně jen pro muže, dokazuje i teprve dvanáctiletá Beáta Senohrábková, která se v posledních třech letech účastnila i MČR. Přestože je výrazně mladší než její soupeři, mezi dospělými se vůbec neztrácí. Naopak, ještě sbírá medaile. Beáta letos v online mistrovství Evropy dokonce obhájila stříbro v kategorii ženy, prozrazuje Senohrábek.

A jak takový závod probíhá? Nejznámějším způsobem je tzv. GP8, kdy závodník projede pětkrát za sebou osmičku, kterou tvoří dva kužely ve vzdálenosti 12 metrů od sebe a 3 metry od startovacího boxu. „Druhý způsob porovnávání jezdců MG spočívá v jízdě na uzavřených plochách mezi kužely, které jsou barevně rozlišeny a každý má svůj význam. Modré kužely jezdec objíždí doleva, červené doprava, žlutý vodorovný pruh na kuželu znamená rotaci. Další figury jako například "zrcadlo", nebo "brána" jsou vyznačeny žlutými kužely. Každá závodní trať je jiná, jezdec si jí musí zapamatovat a projet všechny figury ve správném pořadí v co nejkratším čase. Při špatném projetí, či vynechání některé z figur je jezdec diskvalifikován,“ dodává Senohrábek s tím, že na zapamatování tratě májí jezdci přibližně 40 minut, kdy trať mohou procházet pěšky.

Hlavní závod sezóny a zároveň oslava 10. výročí Moto Gymkhany v ČR se uskuteční 28. srpna na parkovišti u liberecké arény. Od 13 do 19 hodin se uskuteční trénink, na který mohou dorazit všichni motorkáři, kteří by si tento málo známý sport rádi zkusili. Vstupné je dobrovolné. Zúčastnit se může kdokoliv, kdo má motorku, chrániče a helmu. Na sobotní trénink naváže nedělní závod, na který jsou pro změnu zváni diváci.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Zapach starší, Martin Bašta

Štítky Liberec, moto gymkhana, motorkáři, závod, sport, motocykl, Česko, Japonsko, MG Motor, Harley Davidson, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motorkáři můžou otestovat své schopnosti a zdokonalit se. Moto Gymkhana míří do Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.