Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V liberecké zoo se narodila samice osla somálského, teprve druhá od roku 2006

V liberecké zoo se narodila samice ohroženého osla somálského, teprve druhá od roku 2006. Jinak se rodili jen samci. Novým přírůstek zoo je i samice ohrožené zebry bezhřívé. Její matkou je starší samice, které se za předchozích 11 let nepodařilo zabřeznout.

Hříbě osla somálského se narodilo 4. srpna. „Z klisničky máme obrovskou radost, protože od roku 2006 je to teprve druhá samice, jež se u nás narodila. Dokonce jsme měli dlouhé jedenáctileté období, kdy se u nás rodili samí hřebci. Bylo jich celkem 13 v řadě," uvedl zoolog Luboš Melichar.

Liberecká zoo chová osly somálské od roku 1991 a od té doby zde přišlo na svět 28 mláďat. „Osel somálský patří mezi nejohroženější savce naší planety. V lidské péči v zoologických zahradách je chováno necelých 250 zvířat a ve volné přírodě v Etiopii a Eritrei žije přibližně 500 posledních jedinců," dodala mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Samička zebry bezhřívé se narodila 9. srpna a podle zoologa doprovázela její první dny řada komplikací. „Hříbě po narození vážilo jen málo přes 20 kg, což je téměř o polovinu méně, než je běžná porodní váha tohoto taxonu. Matkou je navíc starší samice, které se 11 let nepodařilo zabřeznout. Přestože první dny nebyly snadné, nyní se zdá, že mládě prospívá a postupně přibývá na váze. Vyhráno ale stále ještě nemáme," dodal Melichar.

Zebra bezhřívá je jedním z pěti poddruhů zebry stepní. Ve volné přírodě žije odhadem do 300 jedinců na území severní a severovýchodní Ugandy, nikde jinde se nejspíš nevyskytuje. I v zoologických zahradách je tato zebra k vidění pouze zřídka. V současné době je v deseti z nich chováno 44 jedinců. „Z tohoto počtu je ale třeba odečíst ještě zvířata neschopná dalšího chovu, tedy ta příliš stará či zdravotně handicapovaná. A chovatelsky perspektivní část celosvětové populace zeber bezhřívých tak čítá jen něco málo přes 20 zvířat. Dramatičnost situace dokládá také fakt, že momentálně máme k dispozici jen čtyři prověřené dostupné hřebce,“ dodal Melichar.

Dalšími narozenými přírůstky z léta jsou v liberecké zoo dvě samičky kozorožce dagestánského a samec a samička nyaly nížinné. „Všechna mláďata zmíněných kopytníků obývají venkovní výběhy již od prvních dní, a tak jsou pro návštěvníky zoo při troše štěstí snadno pozorovatelná," dodala Tesařová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ČR, příroda, zoo, Liberec, zebra, Etiopie, Uganda, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo se narodila samice osla somálského, teprve druhá od roku 2006  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.