Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pro koupaliště v Libereckém kraji byla letošní sezona jedna z nejhorších. Víc lidí hlásí zoo

Pro venkovní koupaliště v Libereckém kraji byla letošní letní sezona jedna z nejhorších. Horší než loni byla i pro provozovatele kempů. Na vině bylo hlavně deštivé počasí. Ubylo také turistů na hradech a dalších turistických atrakcích, i když ne všech, výjimkou byla třeba liberecká zoo. Chyběli zahraniční návštěvníci a tuzemské odrazovala koronavirová opatření.

Za nejhorší sezonu za 30 let považuje tu letošní správce koupaliště Sluníčko v Liberci - Vratislavicích Petr Polda. „Dohromady bylo osm dnů koupacích. Z toho čtyři v červnu, v srpnu jeden," řekl Polda. Léto bylo chladné a deštivé. „Dřív bylo vždycky aspoň jeden týden hezky, letos ani jednou," uvedl. Podle něj se pouze v červnu dvakrát stalo, že přišlo za den zhruba 1200 lidí. „A tisícovku jsme pak neudělali už ani jeden den přes léto. Teď v srpnu, když byl nejteplejší den, tak to bylo asi 920 lidí. Ale to byl jeden den, jinak bývalo kolem čtyřiceti padesáti lidí," dodal.

Nejhorší bude letošní sezona i pro Maškovu zahradu v Turnově, kde je nejmodernější koupaliště v kraji v provozu od roku 2016. Bude mít zhruba 25 tisíc návštěvníků, předtím nejslabší byl loňský rok s 38 tisíci návštěvníky. „Letošní celková návštěvnost se rovná jednomu silnějšímu měsíci v běžném roce," uvedl manažer areálu Tomáš Špinka. Špatnou sezonu přičítá kombinaci covidových opatření s počasím. „V červenci, když podmínky byly přísné, tak nám lidé nechodili jako obvykle. A když se v srpnu uvolnily, tak to počasí bylo takové, že jsme měli otevřeno jen 12 dnů," dodal. Za srpen přišlo do Maškovy zahrady jen 6500 lidí, o 1000 méně než v červnu, kdy bylo koupaliště otevřeno jen odpoledne.

Méně lidí v kempech

Deštivé počasí se odrazilo i na zájmu o stanování v kempech. „Chaty jsou plné, karavany jsou, ale stanařů je oproti loňsku odhadem tak 70 procent," uvedl Radek Petr z kempu u zatopeného lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Méně lidí pod stan přijelo i do kempu Klůček u Máchova jezera v Doksech na Českolipsku. „Oproti loňsku jsme o 36 procent níže," uvedl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero. Společnost provozuje i lodní dopravu na jezeře, u ní je podle Reicherta úbytek zhruba čtvrtinový.

Méně lidí se v létě ubytovalo i v jizerskohorském Bedřichově, i když srpen byl o něco lepší než červenec. „Bylo to ale takové spontánnější, rezervace na poslední chvíli. Ubytovací kapacity mohly být obsazené tak ze 70 procent. A těch jednodenních turistů bylo asi tolik jako v předcovidové době. Nebyl to takový boom jako loňské léto," uvedl starosta obce Petr Holub.

Lenka Kostlánová z Infocentra Lenka v krkonošské Rokytnici nad Jizerou si všimla, že velký zájem byl o ubytování v chalupách. „A také o apartmány, které bývaly přes léto docela prázdné," dodala. Přičítá to tomu, že se ubytovaní turisté nechtěli potkávat s cizími lidmi a omezovat se tak koronavirovými opatřeními. Podle počtu příchozích do infocentra má pocit, že jich bylo letos stejně nebo možná o něco více než loni.

Horší sezona na hradech a zámcích

Pro státní hrady a zámky bude letní sezona horší než loni. „Srpen je sice srovnatelný, za červenec ale máme pokles kolem 17 až 18 procent," uvedl regionální ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec. Turisty od návštěv památek odrazovala nastavená covidová opatření. „Roušky jsou kvitované velmi negativně a řada návštěvníků si to rozmýšlí," dodal Kadlec.

Covidová opatření se projevila negativně i na návštěvnosti Bozkovských dolomitových jeskyní na Semilsku. „Letos je tady pokles návštěvnosti asi o 25 procent oproti normálnímu stavu," uvedl vedoucí jeskyní Dušan Milka. Měsíčně letos v létě přišlo do jeskyní přes 13 tisíc lidí. Na nižší návštěvnosti se projevuje i úbytek zahraničních turistů. „Němci nejezdí skoro vůbec, ti by se dali spočítat na prstech rukou. Trochu jezdí Holanďané, ale to je také slabé, vůbec nejezdí Dánové a kromě jedné dvou cestovek nejezdí ani Poláci," dodal Milka.

Cizinci chybí i kabinové lanovce na Ještěd v Liberci, v létě tvořili obvykle 60 procent přepravených cestujících. „Čechů je sice více, ale úbytek nahradit nedokážou," uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. I zájem o lanovku navíc ovlivňuje počasí. „Je vrtkavé. Když prší, tak lidé nepřijdou. Dnů, kdy máme 3000 přepravených, což už je nával, je málo," dodal. Za červenec se lanovkou svezlo asi 48 tisíc lidí, v srpnu jich zřejmě bude o něco méně.

Do zoo přišlo lidí víc

Spokojení jsou naopak v liberecké zoo. „Když srovnáme jen letní návštěvnost s loňským a předloňským rokem, tak jsme na tom lépe, přestože nechodí zahraniční návštěvníci. Neuslyšíte němčinu ani polštinu," uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. Zahraniční turisté podle ní tvoří asi desetinu návštěvníků. Loni za červenec a srpen do zahrady přišlo 152 tisíc lidí, letos jich bude asi o devět procent více. I přes dobré léto se ale zoo nepodaří dohnat propad ze začátku roku, kdy musela být v rámci covidových opatření uzavřená více než čtvrt roku. Oproti roku 2019 je za bezmála osm měsíců v minusu skoro 50 tisíc návštěvníků, od začátku roku ji navštívilo zhruba 250 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky rekreace, turistika, hotely, památky, Liberecký kraj, koupaliště, léto, hrad, Radek Petr, Liberec, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Petr Holub, Máchovo jezero, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro koupaliště v Libereckém kraji byla letošní sezona jedna z nejhorších. Víc lidí hlásí zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.