Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj zasáhly silné deště. Nejhorší situace je na Frýdlantsku. Ve Višňové přistoupili k opatřením

Meteorologové vyhlásili až do zítřejšího dopoledne výstrahu před silnými dešti a povodněmi. Aktuálně je nejhorší situace na Frýdlantsku. Řeka Smědá dosáhla v katastru obce Višňová druhého stupně povodňové aktivity (SPA). Informoval o tom na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Na Smědé v profilu Višňová bude pravděpodobně v nejbližší době dosažen 3. SPA,“ informoval ČHMÚ. Podle starosty obce Višňová Tomáše Cýruse ale tomu zatím hladina řeky, kterou monitorují již od poledne, nenasvědčuje. „Pohybujeme se na hranici mezi prvním a druhým stupněm, což je ale u nás docela běžné. Provedli jsme preventivní opatření a nyní doufám, že se situace nezhorší,“ uvedl na dotaz Cýrus.

Extrémní výstraha před povodněmi ve frýdlantském výběžku je v platnosti do dnešních 19 hodin.

V obci probíhá průběžný monitoring Smědé, aby případné naplaveniny nezabraňovaly odtoku. „Zároveň jsou připraveny přečerpávací zařízení. Zatím jsme je použít nemuseli,“ komentoval starosta.

Dle meteorologů může voda zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. „Doporučujeme sledovat vývoj situace a jeho prognózu, uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru. Připravit se na možnost dopadů povodně,“ sdělili meteorologové.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, povodně, déšť, Višňová, Frýdlantsko, Český hydrometeorologický ústav, Smědá, povodeň, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zasáhly silné deště. Nejhorší situace je na Frýdlantsku. Ve Višňové přistoupili k opatřením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.