Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Borůvky versus květnaté louky. V Krkonoších odstraňují vetřelce z lučin

Borůvky najdete téměř ve všech lesích našeho regionu. V Lužických horách, Jizerkách i Krkonoších. Jenže kromě lesů se objevují také na květnatých horských loukách v národním parku. Dilema, zda v Krkonoších zachovat květnaté louky nebo sbírat luční borůvky, řeší nyní odborníci.

Výskyt borůvek na loukách je dle KRNAPu důkazem postupné přeměny louky v původní les. Přestože borůvka je zdrojem potravy pro ptáky i jiná divoká zvířata, na louky dle odborníků nepatří.

Pokud ale borůvka přebere nadvládu na louce, jde o alarmující znamení jejího blížícího se zániku. Borůvka na louky nepatří. Keříky borůvek se postupně vkrádají z okrajů lesa zejména tam, kde louky pozbyly pravidelnou péči,“ informoval mluvčí KRNAPu Radek Drahný s tím, že společně s náletovými dřevinami se louka postupně mění v les.

Tomu se snaží odborníci zabránit v rámci lučního managmentu, kdy borůvčí v některých lokalitách vyřezává. Letos se to týká oblasti o rozloze zhruba 4 hektary.

„Na horských enklávách se pravidelně hospodařilo rok co rok po minimálně 450 let. Díky ohromnému úsilí rodin hospodářů – budařů – vznikla v Krkonoších unikátní luční společenstva s vysokou přírodní a kulturní hodnotou, komentoval Drahný. Hospodaření na krkonošských loukách ustalo po druhé světové válce.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blizniak/Pixabay

Štítky Krkonoše, borůvky, louky, KRNAP, louka, les, borůvka, květnatá louka, Lužické hory, druhá světová válka, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Borůvky versus květnaté louky. V Krkonoších odstraňují vetřelce z lučin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.