Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V osmadevadesáti letech zemřel plukovník Josef Haisler, autor podvodního tanku

V sobotu 11. září zemřel v Doksech plukovník ve výslužbě Josef Haisler. Zkonstruoval podvodní tank a od roku 1968 se podílel na protiinvazivním rozhlasovém vysílání. V minulosti byl oceněn například Poctou hejtmana za celoživotní přínos v boji za svobodu.

Příběhy o legionářích měl rád už jako malý

Josef Haisler se narodil 27. srpna 1923 v Lohenicích u Přelouče. S rodinou se následně přestěhoval do Mladé Boleslavi, kde později nastoupil do Škodovky. Už jako malý měl blízko k armádě a miloval příběhy o legionářích.

Jak sám dříve uvedl v rámci projektu Paměť národa, do výzkumáku nastoupil za jiného důstojníka, který svou diplomovou práci zaměřil právě na jízdu tankem pod vodou. „Zrovna se zaváděl nový typ tanku T54. A já jsem v té době nastoupil do toho... to bylo ještě v Doksech v zámku. Nastoupil jsem do toho výzkumáku. Byl jsem úplně z toho jelen. Neměl jsem ani ponětí, jak se rejduje tank. Jestli tam je volant, nebo co. Trochu jsem čuchnul k práci mého předchůdce, který se zabýval jízdou pod vodou. Ten ale odešel,“ vyprávěl Haisler pro Paměť národa.

Pracoval na přísně tajném úkolu

Tehdy vyřešil záležitost pohybu tanku pod vodou za pomoci šestimetrového komínu, na jehož konci byla čočka a zrcátko. Projekt úspěšně dokončil 15. září 1959. „Mohl jsem do Prahy ohlásit, že jsem úkol splnil, Bylo to přísně tajné, nesměl jsem se o tom s nikým bavit. Odjezdil jsem si to sám, protože jsem nechtěl nějakého smrada dvacetiletého mámě utopit. Ten úkol se jmenoval Řeka,“ dodal plukovník.

Od roku 1968 vystupoval výrazně proti invazi vojsk Varšavské smlouvy. Následně se zapojil do protiinvazivního vysílání a šíření letáků. Následně byl proto vyloučen z komunistické strany a přišel o zaměstnaní. Dlouhé roky pak strávil v papírnách v Bělé pod Bezdězem.

O úmrtí plukovníka informoval dnes Liberecký kraj. „Velice mě zpráva o úmrtí pana Josefa Haislera zasáhla. Byl to člověk, jehož zásluhy jsou nepopiratelné. Z jeho nápadů vzešla celá řada patentů týkající se pancéřované tankové techniky,“ komentoval hejtman Martin Půta s tím, že Haisler během druhé světové války zažil pochod smrti Mladou Boleslaví a dodal: „Jako člen Československé obce legionářské se ještě před nedávnem podílel na významných vzpomínkových akcích v Libereckém kraji. Čest jeho památce.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky úmrtí, plukovník, armáda, tank, Josef Haisler, Mladá Boleslav, ŠKODA AUTO a.s., Paměť národa, druhá světová válka, Přelouč, Liberecký kraj, Martin Půta, Praha, Varšavská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V osmadevadesáti letech zemřel plukovník Josef Haisler, autor podvodního tanku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.