Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tváří v tvář teroristům. Učitelé se při cvičení postavili ozbrojeným útočníkům

Podobných útoků je na světě dost, čas od času tak na něj trénují i v Česku. Řeč je o teroristických útocích na školy. Takové cvičení si vyzkoušeli na Střední zdravotnické škole v Turnově.

„S ohledem na skutečnost, že se všude po světě útoky na školy objevují stále častěji, je takové cvičení a příprava pedagogů na podobnou situaci více než na místě,“ říká Dan Ramzer, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství.

V Turnově si účastníci vyzkoušeli pět scénářů vycházejících z reálných případů, které se staly u nás i ve světě. Zažili nejen teroristický útok, ale také útok mentálně narušeného člověka nebo útok provedený z nenávisti. Stanuli tváří v tvář útočníkovi s chladnou zbraní, dvěma útočníkům se střelnou zbraní a vyzkoušeli si, jaké je prožít stres při již zmíněném teroristickém útoku. 

„Při cvičení se zaměřujeme na celosvětově platný scénář pro oběti, který je: „Uteč, schovej se a bojuj“. Jde především o to, aby si posluchači v rámci zážitkové pedagogiky prožili stres spjatý se situací. Mnozí jsou pak překvapeni ze svých reakcí,“ popsala Veronika Fáberová, odborná specialistka z firmy Doverville s.r.o., která na základě výběrového řízení zajišťuje aktivity v projektu.  

Cvičení se konalo v rámci projektu Liberecký kraj – ochrana škol a školských jako měkkých cílů III, který běží už třetím rokem. Školením simulace teroristických útoků prošlo celkem 300 učitelů z dvanácti škol. „Cvičení je velmi náročné, ale je pro nás velmi důležité naučit dospělé, jak reagovat. To, co se při simulaci naučí, může v reálu zachránit lidské životy,“ zdůrazňuje Jiřina Princová, vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky cvičení, Turnov, Liberecký kraj, terorista, teroristický útok, Česko, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tváří v tvář teroristům. Učitelé se při cvičení postavili ozbrojeným útočníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.