Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ve Vratislavické kyselce obnovují dva vrty. Jejich jména jsou zatím tajná

Jablonecký výrobce sirupů a medicinálních vín a medovin Kitl obnovuje dva více než 200 metrů hluboké vrty Vratislavické kyselky, kterou plánuje vrátit na trh. Obnovené vrty z let 1964 a 1983 pokřtí v pondělí 4. října primátoři Liberce a Jablonce nad Nisou Jaroslav Zámečník a Jiří Čeřovský.

Nová jména vrtů jsou zatím tajná, řekla mluvčí firmy Kateřina Fialová. Kyselku chce Kitl stáčet v hale ve Vratislavicích nad Nisou, kde od dubna vyrábí své sirupy. Historie Vratislavické kyselky sahá do roku 1862, kdy pramen objevil náhodou Karl Skollaude při hloubení studny pro bělírnu látek.

Pramen pojmenovaný Rudolf byl o 32 let později uznán jako léčivý a ve Vratislavicích vznikly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty změnily v průmyslovou stáčírnu. Zdejší voda patří k alkalickým železitým kyselkám, jako jsou vody v nedalekých Lázních Libverda a polském Swieradowě Zdroji (dříve Flinsbergu).

Minerální voda se ve Vratislavicích stáčela do roku 2008. O obnovení provozu se potom pokoušelo hned několik investorů, záměry ale vždy zkrachovaly. Přes deset let byl areál prázdný a chátral. Majiteli společnosti Kitl Janu Vokurkovi trvalo čtyři roky, než se mu kvůli složitým vlastnickým vztahům podařilo v roce 2018 zdevastovaný provoz získat. Rekonstrukci budov zahájila společnost v polovině roku 2019, na projekt získala evropské dotace z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Výroba by se mohla zvýšit až desetinásobně

Ve zdevastované hale Vratislavické kyselky vznikl nejprve moderní sklad a do druhé části na počátku letošního roku namontovali technologii pro výrobu sirupů. Linku doplnila mimo jiné optická kontrola lahví a nový etiketovací stroj. Nová hala umožní až desetinásobně zvýšit výrobu, prostor je navíc připravený na to, aby v něm v budoucnu mohla být i druhá stáčecí linka na Vratislavickou kyselku. Dřív než za dva roky to ale podle Vokurky zřejmě nebude. „Čeká nás ještě spousta legislativních a technologických kroků," řekl již dříve.

Jablonecká firma Kitl je ryze českou společností, vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk. Dnes zaměstnává 30 lidí a 15 brigádníků. Loni Kitl dodal na trh téměř milion lahví, o 21 procent víc než v roce 2019. Podobně rostly i tržby, které dosáhly 83 milionů korun. Od září má Vratislavická kyselka i novou adresu, původní Prosečskou ulici město přejmenovalo a firmu tak lidé nově najdou v ulici U Kyselky 1862. Vokurka, který se stal Podnikatelem roku 2020 v Libereckém kraji, plánuje v areálu zrekonstruovat i takzvaný zámeček. „Musíme si na to ale nejprve vydělat," dodal.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky nápoje, stavby, firmy, Kitl, Vratislavice nad Nisou, sirup, Jaroslav Zámečník, Jiří Čeřovský, Vratislavická kyselka, Liberec, Jablonec nad Nisou, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Lázně Libverda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Ajaj, tyhle sliby padly při dni zavřených dveří kdy? 2018?

Čtvrtek, 30. září 2021, 23:50Odpovědět

Ve Vratislavické kyselce obnovují dva vrty. Jejich jména jsou zatím tajná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.