Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici v létě odebrali 23 vzorků zmrzlin. Deset nevyhovělo

Hygienici v Libereckém kraji letos v létě provedli ve stáncích a restauracích 29 kontrol zaměřených na točené zmrzliny. Odebrali při nich 23 vzorků, nevyhovujících bylo deset. Důvodem bylo ve všech případech nadlimitní množství enterobakterií, které ukazují na špatnou hygienu výroby. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici deset pokut v součtu za 27 tisíc korun, informovala krajská mluvčí hygieniků (KHS LK) Zuzana Balašová.

Kontrol bylo letos stejně jako loni, kdy hygienici odebrali 25 vzorků zmrzliny, z nichž 11 bylo nevyhovujících. Loni hygienici uložili devět pokut za 44 tisíc korun. Před dvěma lety při 33 kontrolách uložili hygienici deset pokut za 38 tisíc korun a z 31 odebraných vzorků bylo deset nevyhovujících.

Letos hygienici kontroly prováděli od začátku června do poloviny září. U nevyhovujících vzorků nařídili provozovatelům sanitaci výrobníku zmrzliny. „U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny. Jedná se zejména o nedostatečnou sanitaci zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní, případně též nedostatečnou osobní hygienu pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou nebo čistý pracovní oděv," uvedla zástupkyně ředitele odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS LK Alena Patková.

V žádném z odebraných vzorků zmrzliny testy neodhalily přítomnost patogenních organismů z rodů salmonell či listérií, které by mohly mít za následek závažné zdravotní problémy. Hygienici přes léto nedostali od nikoho ani podnět na nakyslou chuť točené zmrzliny nebo na neuspokojivý stav provozovny. „Rovněž neevidujeme žádný výskyt hromadného alimentárního onemocnění, které by souviselo právě s prodejem točené zmrzliny," dodala Balašová.

Hygienici od roku 2015 kontrolují výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v některých restauracích. Větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, potraviny, kontrola, zmrzliny, Liberecký kraj, zmrzlina, léto, hygiena, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

V říjnu se člověk dozví výsledky kontrol zmrzliny? To nevymyslíš. A co čistota vody na přehradě? To bych taky ocenil :-D Autoři ČTK, PixlaBay :-D Extra mogul s hvězdičkou tenhle šéfredaktor.

Středa, 6. října 2021, 00:07Odpovědět

Hygienici v létě odebrali 23 vzorků zmrzlin. Deset nevyhovělo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.