Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bazén na Františkově chátrá přes deset let, má šanci na opravu? Město chce v jeho vaně nové třídy

Roky se mluví o rekonstrukci libereckého bazénu. Jenže jeho uzavření prakticky přeruší výuku plavání, na kterou jsou navázané školy od těch mateřských po vysoké. Nedávno vyšla najevo informace, že oprava bazénu se opět odkládá, město by tak mohlo dostat čas na opravu bazénu ve škole na Františkově. Jenže zdá se, že vedení Liberce s tím úplně nepočítá, místo toho zde chce mít nové třídy.

„Už někdy před třemi lety jsme upozorňovali na to, že by se mělo něco udělat s bazénem na Františkově. Investice, která by tam byla, se vejde do sta milionů korun, a to je nadsazené,“ uvedla na posledním zastupitelstvu opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (LOL). 

Podle ní radnice uvažovala, že rekonstrukce bazénu by stála 500 až 700 milionů. „Pořád tak jsme na zlomkové ceně toho, kolik by stála oprava velkého bazénu,“ dodala s tím, že opravený bazén na Františkově by alespoň částečně nahradil ten velký po dobu jeho rekonstrukce.

„Je to něco, co zajistí alespoň určitou rezervu pro plavání, nebo ve chvíli, kdy přijdou havarijní stavy velkého bazénu. Nebo ve chvíli, kdy bude bazén kvůli rekonstrukci zavřený,“ řekla zastupitelka.

Jenže město má s chátrajícím bazénem jiné plány. „Bazén na Františkově z mého pohledu nemá budoucnost ani prioritu. Už dva roky pracujeme na tom, aby v bazénové hale vyrostly nové školní třídy,“ myslí si náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro LK).

Škola na Františkově by tak měla pomoci s naplněností i dalších škol v okolí – ostašovské a školy U školy. 

Město přitom bylo vlastníkem budovy v areálu školy, do které by se děti po její opravě mohly nastěhovat, jenže ji prodalo a poté už se její výkup a oprava podle náměstka Jiřího Šolce (Starostové pro LK) nevyplatila. „Už tehdy v roce 2013 by náklady na sanaci budovy byly mnohem vyšší než případné vybudování přístavby školy, potřebovali bychom na to třicet milionů korun,“ vysvětlil.

Malá naděje na obnovu bazénu ve škole tu ale ještě je. Liberečtí Piráti na schůzce se Starosty navrhli, že připraví posudek na jeho opravu, pro město navíc bude zdarma. „Bude to alternativa ke školním třídám, poté budeme moci rozhodnout,“ uzavřel Langr.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nechceme Liberec bez bazénu

Štítky františkov, bazén, Liberec, plavání, škola, langr, kocumová, oprava, Františkov (Velké Kunětice), rekonstrukce, Ivan Langr, Starostové a nezávislí, Zuzana Kocumová, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Ale bude Linserka, že, budějovická Pindo??

Úterý, 5. října 2021, 15:38Odpovědět

Petr Ruprecht

Lázně ztracené, městský bazén v prdeli, bazén na Františkově v hajzlu... Možná by se někdo měl jít utopit na tobogán v Babylonu (když tam zrovna nebude jiný hromadně sexuální program spojený s wellnessem), nebo do liberecké přehrady (snad nezačne roky slíbená rekonstrukce :-D).

Úterý, 5. října 2021, 15:36Odpovědět

Bazén na Františkově chátrá přes deset let, má šanci na opravu? Město chce v jeho vaně nové třídy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.