Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V karanténě je daleko méně lidí než loni. Klesl proto zájem o volební stanoviště

Výrazně nižší než před rokem byl dnes zájem o hlasování na takzvaných volebních stanovištích v Libereckém kraji. Lidí, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci nebo karanténě, je méně než před rokem.

Podle odhadu krajských hygieniků mohly hlasovat zhruba dvě stovky lidí starších 18 let, u nichž test nákazu prokázal nebo jsou v karanténě. Před rokem jich bylo několikanásobně víc, k urnám tehdy přijelo 191 voličů. Dnes na drive-in stanovištích hlasovalo 46 lidí, řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová.

Největší zájem byl o volby v Liberci, kde hlasovalo 19 voličů, v Jablonci a České Lípě po osmi a v Semilech 11. Tam měli dokonce na stanovišti dvě urny. „Zajišťujeme tam zvláštním způsobem také referendum v Chuchelně," doplnila Kroupová. V Chuchelně u Semil se koná s volbami do Poslanecké sněmovny místní referendum k možnému otevření čedičového lomu Slap. Internetovou petici proti obnovení těžby podepsalo více než 440 lidí. Referendum se koná, i když majitel lomu - společnost Eurovia, uvedl, že s otevřením lomu v nejbližších letech nepočítá. V referendu ale dnes na drive-in stanovišti nikdo nehlasoval, urna zůstala prázdná.

V Libereckém kraji mohli dnes lidé v karanténě nebo izolaci hlasovat na čtyřech místech.

Volební stanoviště byla na stejných místech jako loni při krajských volbách. Kraj vybral velká, dobře dostupná parkoviště v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech. Zázemí pro ně postavili vojáci v úterý v podvečer, dnes v 07:00 je převzali úředníci kraje a po skončení hlasování v 17:00 je zase předali armádě. V krajském městě Liberci bylo stanoviště na parkovišti za budovou Policie ČR v Pastýřské ulici, dojezd tam komplikovala rekonstrukce Sokolské ulice.

Voliči v izolaci nebo karanténě, kteří nemají možnost přijet na speciální volební místo, mohou stále ještě žádat na telefonním čísle krajského úřadu 485 226 351 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. „Zatím máme takových zájemců jen pět, hlásit se ale mohou až do čtvrtečních do 20:00," řekla Kroupová. O speciální volební tým podle ní mohou požádat i lidé z Chuchelny, pokud jsou v izolaci nebo karanténě a chtěli by hlasovat v referendu.

Zvláštní volební komise s přenosnou schránkou může zajistit ve čtvrtek také volby v sociálních zařízeních, která by hygienici kvůli nákaze museli uzavřít. „Žádný takový ale v kraji zatím nemáme," dodala vedoucí krajského oddělení voleb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, sněmovna, koronavirus, Liberecký, karanténa, Liberec, Liberecký kraj, referendum, Semily, Chuchelna, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V karanténě je daleko méně lidí než loni. Klesl proto zájem o volební stanoviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.